fbpx

Как да стартираш бизнес (почти) без пари + БОНУС

Нека бъдем честни предприемачеството не е за всеки.

И това го казвам като човек, който управлява свой бизнес. Да не кажа няколко.

Да управляваш и развиваш свой бизнес е като пътуване с влакче на ужасите – интензивно, емоционално, с много върхове и спадове, които рядко можеш да планираш и очакваш. И същевременно омагьосващо и пристрастяващо.

Да управляваш свой бизнес е отговорно начинание и изисква много предварителна подготовка и планиране, макар да вярвам, че именно умението за импровизация и гъвкавостта са онези, които отличават от бизнесмена от предприемача. Това, което отличава бизнесменът от предприемача, е начина на мислене – бизнесменът е аналитичен и ориентиран към цифрите, докато предприемачът е визионер и създава тенденциите.

 Бизнесменът мисли в ефективност, докато предприемачът във възможности. 

Честно казано в края на деня няма особено голямо значение дали сте бизнесмен или предприемач, стига да сте щастливи с това, което правите. Аз не вярвам в единствено правилните решения и за мен и едното и друго е  напълно ОК и напълно разбираемо като подход. Но всеки, който е на път да стартира свой собствен бизнес е важно да е наясно със собствения си стил на управление и динамика, защото те имат отношение към развитието и растежа на бизнеса в бъдеще.

Бизнесмените са уравновесени, залагат на сигурното и развиват компанията си стъпка. Обикновено финансират всичко сами, което е причина да боравят с по-малки бюджети и по-балансиран пазарен подход. Тестват и валидират всяка идея, преди да вложат енергия и страст в нейното развитие и отделят огромно внимание на детайлите.

Рискът при бизнесмените е да пропуснат момента. Понякога те са склонни да се увлекат от собствената си харизма, продукти и успехи, че са способни да забравят как светът продължава да се върти и промяната е необходима част от цикъла. Ако изпуснеш момента, мигът в който цифрите покажат, че нещата не са добре, може да бъде вече твърде късно.

Предприемачите са рискови играчи. При тях е „всичко или нищо“. Скоростта, размахът и иновацията са определящи, затова и често търсят рисково финансиране и мащабират с помощта на заемни средства и дялови гаранции.

Рискът при предприемачите е да не „пресолят манджата“, както казваше баба ми. Да се увлекат по визията и идеите си и да забравят да гледат цифрите и продажбите си. Все пак това е единствения показател, от който ще се интересува и бъдещият им инвеститор и партньор. , защото отговаря на различни светоусещания и характери. Причината да ви разкажа за разликата между „бизнесмена“ и „предприемача“ е стилът на управление, финансиране и развитие на бизнеса, 

Ето няколко идеи за бизнес, за които все още не си прочел/-a в мрежата

 

[ez-toc]

Счетоводен консултант

С нарастващия обем на хора, които упражняват свободна професия, все повече от тях имат нужда от счетоводна консултация и помощ при изготвяне на годишната данъчна декларация. Малко са счетоводните къщи, на които им се занимава с подобни еднократни активности и консултации, затова и не го рекламират като услуга. На мен това ми звучи като бизнес възможност и „уникално конкурентно предимство“.

И още една призма – все повече хора в България се пенсионират и голяма част от тях нито могат да се оправят с документацията около този процес, нито са плащали регулярно осигуровки през годините, а търсят начин да получат „по-прилична пенсия“. Със сигурност биха оценили възможността да получат съвет и лично отношение.

Консултант по принцип . и неговите вариации

Сферата на услугите е една от най-удачните, ако искате да стартирате бизнес без бюджет. Истината е, че конкуренцията също е брутална, но пък ако сте добри в това, което правите, няма от какво да се притеснявате. Ето няколко идеи за това какъв консултантски бизнес бихте могли да стартирате:

 • Консултант по аромотерапия;
 • Консултант по здравословно хранене и диети;
 • Консултант по кърмене;
 • Консултант по съня;
 • (хипно)бърд консултант;
 • Консултант, който изготвя фитнес програми и здравословни режими … аз бих разширила това с индивидуални програми за йога, тренировки с тежести или тренировки със собствена тяга, както и ориентирани по пол и по възраст. Все повече хора в по-напреднала възраст се интересуват от възможността да спортуват и все повече хора страдат от „нямам време за спорт“. Обмислете възможността да изготвяте тренировъчни програми за дома и вярвам ще успеете да се отличите на пазара.
 • Бизнес консултант;
 • Имидж консултант;
 • Консултант по социалните мрежи и конмуникация – все повече хора разбират силата и потенциала на социалните мрежи, но нямат нито времето, нито желанието да ги поддържат, особено ако са на лидерска позиция (нямат време) и става дума за личният им профил (знаят, че е важно);
 • Маркетинг консултант;
 • Кариерен консултант;
 • WordPress консултант. Знаете ли колко хиляди пъти ми се е налагало да наема човек с техническа експертиза почасово, за да ми помогне да оправя някакви дребни неща по сайта. Всеки път е огрооооооооомно разочарование – та, ако решиш да се хвъриш в това начинание, направо ми пиши.
 • IT Support …. консултант го пиша това, защото отново става дума за консултация при избора на хостинг, на софтуери, които си взаимодействат помежду и дигитализират бизнеса. Всички онези технически неща, които на пръв поглед остават скрити, но могат да струват много пари. Много ценни хора .. също н е съм намерила много, които да я предлагат тази услуга.
 •  Семеен консултант и терапевт;
 • Финансов консултант. И тук не говоря само за онзи, който ще ти даде акъл какво да правиш и какво да не правиш с парите си, а ще ти помогне да организираш и оптимизираш вече всички отворени кредити, ще ти изготви оздравителен план за подобряване на финансовото състояние, ще стои до теб и ще ти даде персонализирано решение.

Ако не си гледал реалити формата How To Get Rich по Netflix – препоръчвам го, за вдъхновение.

Ghost-writer

Ако обичате и можете да пишете или сте завършили журналистика, то със сигурност сте се замисляли за възможността да предлагате услугите си като копирайтър. Възможността продължава да стои на масата като една от възможностите да стартирате бизнес без каквато и да е предварителна инвестиция, но нека ви предложа и друго. Ghostwriting.

Все повече хора искат да напишат книга. Електронна или физическа, а услугата ghostwriting все още не е популярна в България. Като изключим шепата ентусиасти, които я предлагат по специализираните Facebook групи за фрийлансъри, не съм видяла особена конкуренция на пазара. Затова препоръчвам да я обмислите.

Фотография и всичко свързано с нея …

За мен фотографията е едно от най-смислените хобита, които човек може да има. Развива креативността, помага ни да виждаме детайлите, учи на дисциплина.

Освен това с мобилните телефони, които носим днес в джоба си, не е нужна някаква велика инвестиция, за да стане човек фотограф. Да ме прощават всички, които снимат с фотоапарати за десетки хиляди левове, не слагам всички фотографи под един знаменател. Но категорично вярвам, че ако правите продуктова фотография или снимате пейзажи, няма проблем това да снимате с телефона си.

В интернет ще откриете десетки курсове за жълти стотинки, които ще ви научат как използвате максимално функционалностите на телефона си. А няколко поръчки от Aliexpress, за 50лв. ще съберете прекрасен декор, осветление и светлоотразители, с които да започнете.

Продажба на сток снимки и видеа

Най-хубавото на фотографията е, че веднъж започнеш ли да снимаш, не можеш да спреш. Ако това е и твоят случай, можеш да помислиш за ъпгрейд на техниката и да започнеш да печелиш пари и от сток фотография и видео.

Когато синът ми стана на 15г и реши, че иска да печели сам парите си, това беше първият му избор. И до днес не съжалява за него, защото снимките продължават да му носят пасивни приходи, макар вече да е заменил сток фотографията като източник на проходи с 3D принтирането, но за това после.

Разгледай сайтовете на ShutterstockAdobe Stock Photos и изобщо всичко, което ще намериш по ключова дума „stock images“ и виж какво предлагат. Ако мислиш, че ще се справиш – действаш.

За да бъдеш успешен в бизнес начинанието със сток фотографията и видеата, трябва да имаш количества. Не си представяй, че с две – три качествени снимки ще станеш милионер. Нужно е да посветиш време и енергия. Но пък ако вече снимаш и обичаш това, по-добре да намериш допълнително приложение на всички онези кадри, които иначе биха стоели анонимни в папките на компютъра ти.

Ако не си чел книгата на Крис Андерсън „Дългата опашка“ – препоръчвам ти я. В нея той разказва за Теорията на „дългата опашка“, нищо чудно предвид заглавието. Най-общо концепцията му описва стратегия за продаване на голям брой уникални продукти в сравнително малки количества — обикновено в допълнение към продажбата на по-малко популярни продукти в големи количества (промоция на продукти).

Моето приложение на теорията му е малко по-различно – аз винаги търся серия от допълващи източници на приходи към основната дейност, без това да струва много или някакви допълнителни усилия, като например ако вече си избрал да стартираш собствен бизнес като фотограф, защо да не изкараш допълнително пари от сток фотография.

 БОНУС идея , ако не се чувстваш комфортно със снимането, опитай със снимки, генерирани с изкуствен интелект – прекрасни са за wallpaper и фонове.

(нещо като) Инфлуенсър в социалните мрежи

Ако си се научил да боравиш добре с телефона и имаш око за снимки – независимо дали ги продаваш онлайн като сток снимки или не, може би не е лошо да обмислиш възможността и за кариера като инфлуенсър.

Сега ще ми кажеш „не ставам за тази работа“ или „не и аз“, обаче ще те спра за миг и ще те помоля да разгледаш възможността от различна гледна точка.

Инфлуенсърите създават съдържание. Красиво, качествено, полезно съдържание. Можеш да снимаш себе си или заобикалящата те среда. Защото знам, че малко са хората, които обичат да стоят едновременно пред и зад камера.

Един от любимите ми инфлуенсъри се казва Дан Том – има курс в Domestika и се занимава с травъл фотография, не снима шампоани за коса и какво яде за закуска.

И ако се ми кажеш, да ама пътуването е скъпо, ще те контрирам отново. В цяла Европа има изключително добри оферти и намаления за студентските билети за влака, на младежи между 16 и 25г. Ако попадаш в този диапазон, не се колебай изобщо да го използваш. Аз лично съм решила това да бъде подаръкът за пълнолетието на собствения ми син – едно лято, в което ще обиколи цяла Европа с влак, за да снима, да срещне нови хора, да преживее света по един напълно нов и различен начин, преди да мисли за университет и какво иска да прави нататък с живота си.

БОНУС съвет – ако обичаш да снимаш, вероятно ще се справиш и добре и с видеата, а те стават все по-търсени и все по-полезни за индексация на профилите в социалните мрежи и на сайтовете онлайн, затова не пропускай възможността да снимаш и видео. Лесно ще ги продадеш след това.

Дизайнер на витрини .. и не само

Дизайнът вдъхновява, вълнува и кара човек да мечтае. Вярвам, че колкото по-зависими от технологиите ставаме като общество, толкова по-голямо внимание ще отделяме на преживяването, което предлагаме чрез дизайна на .. в магазините и офисите.

Ако офисите и магазините до вчера бяха пространство, в което събираме хора и излагаме стоки за продажба, днес те се превръщат в естествено продължение на бранд идентичността и организацията им, ароматите, цветовете, светлината, цялостното усещане, което носят може да повиши или да понижи себестойността на бранда.

В България все още за съжаление не се обръща особено внимание на витрините и на естетичната страна от мърчандайзинга, което категорично е пазарна възможност. Не случайност всички глобални брандове инвестират милиони в своите витрини и ги превръщат в „изкушение“, което те примамва да надникнеш в магазина.

Прекупвач – попупко-продажба на домейни

GoDaddy са превърнали това в изключително доходоносен бизнес. Всички знаем колко дразнещо е когато стартираш нов бизнес и се окаже, че домейнът е зает. Колко би платил, за да е твой? Със сигурност би се замислил, ако имаш възможност, нали?

Домейн трейдъри им казват и обещават да ти съдействат, срещу съответната такса, за да получиш домейна, за който мечтаеш.

Дразнещ, много дразнеш бизнес, защото се усеща, като извиване на ръце, но .. истината е, че не изисква инвестиция и със сигурност ще намери симпатизанти.

[Само за SEO експерти]  – Оптимизирай сайтове, за да ги продадеш

И двамата знаем, че това с домейните е готина идеа, но ако не работиш за домейн риселър, вероятността бизнесът ти да донесе милиони е нищожен, Затова, ето друга идея.

Ако разбираш от SEO и нямаш нищо против да пишеш, можеш да оптимизираш т.нар. работни сайтове по конкурентна ключва дума и да ги продаваш готови на клиенти, които проявяват интересе.

Повярвай ми, предприемачите в сектора на недвижимите имоти ще се избият, за да си купят готов и оптимизиран сайт и да започнат да продават. ВЕДНАГА.

 Не, не ми благодари, знам че идеята е мнооооого добра. Оставам на линия, когато имаш нужда да маркетираш собствения си бизнес, това с идеите е само началото от всичко, което мога да направя за твоя успех. 

Виртуален асистент

Любимото ми. Пак вдъхновено от собствените ми търсения и пак съпроводено с големи разочарования и драми. Оказва се, че намирането на виртуален асистент не е лесна работа.

От особена важност за успеха на този бизнес и на всеки виртуален асистент са проактивността, умението за планиране и решаване на проблеми, добрата езикова култура и правопис, умението да работиш във виртуална среда и да вземаш решения.

Наблюдавайки тенденцията за виртуализация на екипите, вярвам че виртуалните асистени ще бъдат „задължителни“ за всеки мениджър и по-натоварен собственик на малък и среден бизнес. Затова ако не се плашиш от правопис и пунктуация, помисли за възможността да замениш публикациите във Facebook за жълти стотинки и да минеш на следващо ниво, като стартираш бизнес като „виртуален асистент“.

Business Developer a.ka Продавач (под наем)

Добрите продажбени умения са се ценели и ще се ценят винаги, затова няма да те излъжа, че ако умееш да продаваш, наистина можеш да станеш богат.

Аз лично никога не бих се „вързала“ да работя за една компания. Има бизнеси, при които времето за обмисляне и вземане на решение е толкова дълго, че междувременно човек може да затвори поне още пет сделки. Особено ако работи във виртуална среда.

Тук е моментът да напомня, че списъкът съдържа „бизнес идеи, за които вероятно не сте прочели вече в интернет“, затова и подходът, който предлагам е малко по-неконвенционален.

Out2Bound са успешният български пример, който валидира тази идея. Компанията дълги години заместваше продажбените отдели на IT компании в областта на софтуерните разработки, разработката на уеб, мобилни приложения и SaaS, съдействайки им да си намерят клиенти. Днес оперира под американския бранд MarketStar, след като американската компания купи Out2Bound за няколко милиона (!).

MarketStar оперира в над 60 страни на пазарите на няколко континента – Северна Америка (САЩ и Канада), Латинска Америка, Азиатско-тихоокеанския регион (APAC), Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA). Над 1600 е броят на служителите на MarketStar по света с офиси в САЩ, Ирландия, Филипините, Австралия, Испания и Мексико. През 2019 г. MarketStar става част от Wasatch Group.

Та …  Business Developer под наем. Обмисли възможността.

Фъндрейзър (под наем)

Фондонабирането е професия, която също се търси много, както от стартиращи, така и от неправителствени организации. За да си добър в нея са нужни три умения – да умееш да говориш/презентираш пред публика, да имаш широка мрежа от контакти и да нямаш проблеми да заговориш/контактнеш човек, който би се интересувал от продукта и услугата ти.

Рядко съм виждала хора, които да умеят и трите, освен ако не са изпълнкителяни директор на компанията или президента на фондация. И двата случа, тези хора са ужасно, ужасно заети и пропускат хиляди възможности просто, защото не могат да бъдат навсякъде и им е все по-трудно да си намерят човек, който да поеме изцяло фъндрейзинга.

Ето ти чуденса възможност за бизнес. Овен това дава възможност за работа с множество клиенти, няма географско ограничение, има възможност за абонамент и ако работиш на т.нар. sucess fee, парите  които можеш да направиш са много, много добри!

Платен паркинг

Още една от любимите ми бизнес възможности, защото подозирам, че ако човек някак се уреди с парче земя в центъра на някой от големите градове и просто го загради и сложи табела „Платен паркинг“, вероятно на годишна база ще изкара много повече пари, отколкото изобщо мога да си представя.

Помислете.

Автомивка

Автомивката на пръв поглед може да не изглежда като едно от най-вдъхновяващите бизнес занимания, но истината е, че услугата е търсена, предлага възможност за абонамент и изисква ниски разходи за поддръжка.

Личен шофьор

С повишаване цената на таксиметровите услуги и предвид безобразното качество на предлаганата услуга, възможността човек да си наеме личен шофьор – почасово (при включен абонамент) или на месечна заетост е възможност, която си заслужава да се обмисли.

Аз имам книжка, но не обичам да карам кола, независимо от това, че имам собствена. Много дълго време се предвижвах единствено с такси, защото ми беше по-лесно да не мисля за поддръжка на колата, за плащане на зона, да търся място за паркиране. И всички онези неудобства, които човек среща, ако живее в центъра на София.

Милиони пъти съм се опитвала да намеря човек, който да кара моята кола или дори да кара сосбтвената си, но да работи като мой личен шофьор – не успях да намеря.

От друга страна, отказвам категорично да се кача в атомобил, който мирише на кочина, шофьорът си говори по телефона или още по-лошо, пише във Viber, докато шофира и от музиката, която се носи в автомобила ме заболява главата.

Затова днес пътувам с метро и се оплаквам, че никой не се е сетил да го стартира този бизнес.

Инструктор по кормуване .. ама не точно

Тематично продължавам с автомобилите, но всеки който е взел скоро книжка знае колко вцепеняващо ужасно може да бъде да се качиш в колата и да се наложи да я караш сам.

Проблемът с допълнителните часове и инструкторите по кормуване е автомобиблът. Колкото и допълнителни часове да вземеш, ако продължиш да караш автомобила на инструктора си, а не своя, не можеш да се отпуснеш и да започнеш да се чувстваш комфортно зад волана на своата кола.

Вторият недостатък е маршрутът, по който караш. Когато си с инструктор, в традиционния случай, караш по маршрут, който е удобен за инструктира ти и е съобразен с неговите часове за деня. Това не помага на един начинаещ шофьор, който има нуждата да свикне със своя си маршрут и да изпитва увереност, че познава пътя … особено предвид липсата на каквато и да маркировка по нашите пътища, където се очава да знаеш и да можеш всичко, щом се качиш зад волана.

Ако обичаш да шофираш, стани инструктор по кормуване … ама не точно. Ще се возиш на седалката до шофьора, не е необхдоимо да инветсираш в автомобил, а ролята ти ще бъде да помогнеш на младия шофьор да натрупа онази увереност и опит, които му липсват.

Дресьор на кучета

Освен, че не изисква никаква първоначална инвестицията, този бизнес предлага изключително много допълнителни източници на приходи от продажбата на козметика, аксесоари и дори лакомства храна за домашни любимци.

Собствениците на домашни любимци са склонни да инвестират впечатляващи суми за питомците си, ако могат да им осигурят спокойствие и комфорт. Освен това рядко „нормалният човек“ отделя достатъчно време и внимание, за да дресира любимеца си. В същото време всички  гледаме и цъкаме с език по клипчета, в които котката сама пуска водата в тоалетната, а кучето носи домашните пантофи на собственика си.

Нишата е свободна и много интересна, затова заслужава внимание.

Коуч или психотерапевт .. на хора

Подходът на коучинга и на психотерапията са диаметрално различни, но по своята същност и двете целят едно и също – подобряване на менталното здраве на човек. Темата става все по-актуална предвид натовареното ни ежедневие, последствията от дигитализацията на обществото и нарастващия процент на разводите и травмата, която един развод оставя каквто върху детето на разведени родители, така и върху двата индивида в двойката.

Нишата е силно конкурентна и наситена, но пък и търсенето се увеличава.

Баба- и Детегледач

Все повече хора нямат възможността да се грижат за възрастните си родители, защото живеят в друг град или извън страната. Не е задължително хората да са болни или да не могат да се грижат сами за себе си. Понякога онова което им липсва е просто компания. Човек, с когото да си поговорят за отминалите дни и за спомените, които ги държат живи.

Моята баба с голяма мъка споделя, че най-страшното нещо на старостта е самотата. И не, няма предвид само починалия си съпруг, а всички онези приятели, които е загубила, защото вече са починали. Когато я питам как я, тя винаги и споделя, че се радва най-много, когато звънне телефона ѝ, защото ще я изведе от монотоността на ежедневието.

Макар да липсват детегледачите/-ките са бизнес, който вече е известен и има някакво присъствие на пазара, на една застаряваща нация, като тази в България и Европа изобщо, бабагледачи са не по-малко нужни и търсени.

Бизнес от типа „Няма ме, полей ми цветята“

Това, което обичам най-много в маркетинга и стратегическото целеполагане на бизнеса е умението да бъдеш воден от пазара.

Случвало ми се е да измислям някакви много готини и велики неща, но много често онова, което създавам като продукт идва от търсенето на пазара.

Колкото по-лесно и достъпно е да пътуваме по света, толкова по-сложно става грижата за дома. Това включва поливането на цветята, разхождането на домшания любимец и общото наглеждане на дома.

Като човек, който абсолютно всек имесец прекарва поне десет дни извън България, нека ви опиша как преминава подготовката за всяко пътуване:

 • Зареждам хладилника за детето – да са живи и здрави eBag, че мъкнат торби и пазарят вместо мен;
 • Поливам цветятя – след това звъня на всеки два дни да напомням той да ги полее и стискам палци да не е забравил. Лятото тия същите цветя, в моя случай пет саксии с мушката, се влачат по баби, лели, съседи и изобщо, който ми каже че няма да пътува, за да ги гледа да не умрат;
 • Кучето се води на хотел – ако има места, което е в добрия сценарий, но отнема около два часа, докато ида да го оставя и след това да си го взема. Отделно струва прилична сума всеки месец.

Всеки път, когато го преживявам този стрес си мечтая за човек или фирма, на които да платя, за да изведат кучето, да полеят цветята, да ми потвърдят, че детето е добре и да знам, че спокойно и безнаказано мога да се фокусирам върху работата, която съм тръгнала да върша.

Не вярвам, че това е бизнес, който може да те издържа, но пък звучи като готина идея за допълнителна услуга или допълнителен бизнес, ако живееш в някой от т.нар. по-богатите райони в града и можеш да го правиш измежду другите си задачи.

Разходка на кучета

Тематично продължавам темата, но ако имаш голямо куче, което се нуждае два пъти на ден от дълги разходки, а главата ти е бръмнала от работа, със сигурност би платил на някой за помощ.

Да, знам какво ще кажеш – хората с големи кучета са помислили за тези неща. Да ама не. Не винаги можеш да планираш дългосрочно как ще те завърти живота през перспективата на пет години след като си купиш Ритрийвър, например.

Ван под наем

Представи си, че отиваш в ИКЕА, защото си си наумил да правиш ремонт, но не можеш да качиш всички неща, които си купил в колата. Такситата са малки, а доставката ще бъде след няколко дни.

Решението е да наемеш ван. Да ама няма. Не и в България, не и в София. Когато разбра това, съпругът ми който дълги години беше живял в Белгия остана поразен. За него това беше супер добра, но пропусната бизнес възможност.

Чистач на прозорци

Магазините плащат с радост за подобна услуга. И най-важното – предлага възможност за абонаментно обслужване, което дава възможност за прогнозиране на приходите и заетостта.

„Пътуващ“ готвач

Ако мечтаеш за собствен ресторант, но не разполагаш с необходимата ивнестиция, за да го реализираш – защо не помисли за възможността да бъдеш „пътуващ“ готвач и да гостуваш в домовете на хората, за да организираш частни партита и събития?

Със същия ефект можеш да гостуваш и на други ресторанти. Тайната на успеха – трябва да инвестираш сериозно време и енергия в изграждане на личния си бранд и собствено меню, с което хората да те познават и асоциират.

Филмът, койото мога да ти препоръчам за вдъхновение отново е по Netflix и се казва HUNGER 👇

Преподавател или Инструктор

Незаивисмо дали ще избереш да преподаваш чужди езици, народни танци, йога или рисуване, ако се възползваш от всички онези възможности, които съвременните онлайн платформи ти предоставят, ще имаш възможността да пътуваш по целия свят и да печелиш достатъчно добри пари, за да се издържаш.

Учителят по немски на сина ми го е постигнал и споделя, че никога не би се върнал към стария си начин на живот. За осемте месеца, в които се познаваме – виртуално, той смени Бали, с Индия и сега е във Виетнам. Когато го попитам „за колко“, той винаги отговаря „докато започнат дъждовете“.

Как да избереш бизнес ниша, в която да започнеш?

Ако разгледаме всички идеи по-горе просто като идеи, на пръв поглед те изглеждат супер и истината е, че ако имах възможност и време, бих инвестирала във всички тях. Но нямам.

Някога вярвах, че има някаква тайна, с която да успея да се клонирам и да правя всичко, което ми е интересно. Повярвай ми, не води до нищо добро. Затова фокусирай се. Спри. Преспи го и помисли какво би те направило щастлив/-а?

Фокусирай се върху хобитата и талантите си

Когато започваш бизнес е важно да мислиш и за онези падове, за които ти споменах и в началото на статията. Ще имаш много успехи, но.ще имаш и много падове, затова е важно, преди да избереш как да прекарваш 8 до 10 часа от деня си, да избереш област, която ти е интересна и те вълнува.

Избери бизнес, който отразява теб и талантите ти, а не който звучи добре и другите вече го правят.

Помисли за баланса „работа – личен живот“

Макар в младостта да сме склонни да пренебрегваме себе си, здравете си, проятелите и семейството си, в името на работата и успеха – в дългосрочен план, това са ресурсите, които ни дават тласък да вурвим напред и да продължаваме въпреки предизвикателствата.

Не ги пренебрегвай и не ги подценявай.

Тествай и влаидирай идеята си

Не забравяй, че на хартия понякога изглеждат супер, но в реалния живот може да има разминаване.

Освен това, в бизнеса има цикличност, сезонност, появяват се големи играчи, които променят правилата на играта или се случва нещо ексклучивно – като война, пандемията COVID, през последите години се нагледахме на форсмажорни обстоятелства, които изкривяват, начина по който изследваме пазара.

Преди да се хвърлиш през глава да правиш бизнес – пробвай подхода си, порбвай каналите си, цените си. Виж дали хората искат да купят услугата ти и на каква цена? Дали приходите, които ще получиш са това, което очакваш и от което имаш нужда?

Ако питаш мен – пробвай включително дали ти харесва.

За целта – направи една сепла реклама във Facebook, сложи цена за услугата и я рекламирай кв следващите две седмици. Представи си, че вече имаш бизнеса и услугата, която продаваш, въпреки че все още няма да си инвестирал и един лев в него и няма да си направил нищо.

Не се притеснявай, това е твоята lead generation кампания. Докато не си взел парите на никой (потенциален) клиент, реално няма да си излъгал никого.

  Даже ти предлагам нещо още по-добро – обади ми се. Моята мисия е да помагам на хората да сбъдват местите и бизнеса си и да реализират идеите си. Ако си запишеш среща с мен, ще получиш 30-минути напълно безплатна консултация за своя бизнес и своята бизнес идея.  

Препоръчвам ти да си подготвиш предварително въпроси, които да коментираме и да си запишеш час веднага – предложението ми е с ограничен срок. на годност.

Ивелина Атанасова – Генчев

Маркетинг директор под наем

Бизнес стратегия

Стратегическо целеполагане за развитие на бизнеса, както за местния пазар, така и за външни пазари.

Външни и нови пазари

Разработване на оперативна маркетинг стратегия, продуктово портфолио и комуникационен подход при излизане на нови и външни пазари за бизнеса.

Маркетинг на растежа

Изграждане на продажбени фунии и процедури за оперативно управление на маркетинг екипа на компанията.

Обучение и коучинг

Индивидуално и онлайн обучение на лидерски екипи по авторската методология на „Бизнес Клиника“®️ и програмата „Успешен бизнес за 108 дни“.

0