fbpx

Кои са най-коварните въпроси на интервю за работа и как да спечелиш всяка позиция

Интервюто за работа е една от най-важните стъпки в процеса на търсене и намиране на подходяща работа. И макар да не сме свикнали да разглеждаме интервюто за работа като „продажбен процес“, в който се намесват маркетинга и комуникациите, по своята същност то е такова – търсещият работа „продава“ уменията си, предлагащият ги „купува“ срещу обещаната заплата.

Когато компанията цели привличането на таланти и висококвалифицирани служители, обикновено тя е ролята на „продавач“, тогава се намесва Employer Branding-a и станалите така популярни напоследък Employer Value Proposition послания.

Настоящите примерни въпроси при провеждането на интервю за работа са част от моите най-любими и. макар селекцията да се актуализира периодично, вярвам ще ви бъдат полезни. Независимо дали сте от страната на интервюирания или интервюиращия.

 • Коя беше последната книга, която прочетохте за удоволствие?
 • Какви са любимите ви хобита?
 • Кой е любимият ви уеб сайт?
 • Какво ви кара да се чувствате дискомфортно?
 • Какво ви кара да се будите сутрин рано?
 • Какво ви мотивира?
 • Кой е вашия ментор?

Няколко съвета преди интервюта за работа

работни умения и опит, работа в екип и комуникация, бъдещи планове и амбиции

Лична информация и мотивация

Когато обмисляте потенциалните си въпроси и отговори по време на интервю за работа, не се фокусирайте само върху професионалните въпроси и и резюме. Хората казват, че бизнес се прави с хора, не с компании, но същото правило важи и за изграждането на екипи. Все повече компании инвестират в изграждането на корпоративна култура и ако могат да си позволяват, което важи за по-малките и по-силни лидерски екипи, избират хора с личностни характеристики и качества, които отразяват корпоративната култура.

 Правилото е – всичко може да се научи.  

Затова, ако ви липсват някои професионални умения, не се плашете и не лъжете. Всичко се учи. Но, не отивайте в другата крайност и да очаквате някой да плаща и да проявява безмерно търпение, за да ви учи. Освен ако работодателят няма специално организирана Академия за повишаване на квалификацията или вътрешни курсове – постъпването ви на работа не замества посещението на Университет, четенето на специализирана литература и т.нар. „учене през целия живот“. Образователните дейности не са ангажимент на работодателя и никой не би плащал за това да се учите за негова сметка или за сметка на клиентите, с които работите.

Препоръката ми важи най-вече за стажантските позиции и е резултат от десетки интервюта и освободени стажанти, които постъпват с очаквания за платен стаж, но добавената стойност на труда им не просто клони към нула, а даже нарушават ритъма на работа на целия екип с милиони въпроси и питания кое как се прави що се касае до изпълнение на конкретни задания.

 Второ правило – питай Google. Или ChatGPT. Ако те нямат отговор, вероятно и колегите нямат.  Но това се случва твърде, твърде рядко.

Препоръчвам ви обаче да подчертаете в отговора си какви са вашите усилия и намерения да преодолеете „липсата си на опит“ или на „образование“, а не да предполагате, че работодателят ви е длъжен или мотивиран да инвестира пари, време и енергия, за да ви научи.

Работни умения и опит

При хората, които вече имат натрупан някакъв опит може да се наблюдава обратното – твърде протяжни истории и мотивационни писма, в които разказват всичко, което са учили, преживели и научили. Ще ви разкрия една тайна, това което всеки един интервюиращ търси е отговор на въпрос „как вие и вашия опит ще му помогне да свърши работата, която има“. Толкова е просто.

 Разполагате с точно 3 минути, за да направите добро впечатление и да отгoворите на този въпрос – как вашите умения и опит могат да помогнат за напредъка на компанията. 

Ако използвате умно времето, с което разполагате, остатъка от интервюто, ще мине добре. В противен случай интервюто ви за работа или ще свърши твърде бързо или ще изгубите 30 минути и от своя ден и от този на интервюиращия ви, за да сет любезни един с друг и след това никога няма да се видите отново.

Запомнете – работодателите се интересуват единствено от добавената стойност, която можете да донесете на бизнеса им. Образование, победи, купи, награди, клиенти, всичко това е информация, в която можете да задълбаете щом стигнете до темата за парите. На първо четене обаче, тя е нерелевантна и ви препоръчвам да се кратки и ясни в отговорите, които давате.

В мотивационните писма – първите три изречения са най-важни. Ако те не са силни и не отговарят на същия въпрос „как вие ще помогнете на компанията за постигане на нейните цели и успех“, повярвайте ми, вероятно никой няма да стигне до края на мотивационното ви писмо, ако ще да сте отделили и три седмици, за да го напишете и шлифовате.

 • Кой е най-големия ви провал?
 • Как се справяте със стреса?
 • Как се казва изпълнителният директор на нашата компания?
 • Какви са кариерните ви цели?
 • Какво пише в докладите ви за ефективност/препоръките?
 • Кои бяха силните и слаби страни на предходните ви мениджъри?
 • Ако сега се обадя на бившия ви ръководител и го попитам за областите, които би препоръчал да подобрите, какво мислите, че ще каже?
 • Предпочитате да водите или да следвате?
 • Бихте ли работили повече от 40 часа/седмично?
 • Склонни ли сте да пътувате?
 • Защо бихте искали да работите с/за нас?
 • Къде се виждате след 5 .. след 10 години?
 • Защо напускате текущия си работодател?
 • Каква е причината за “дупката” в работния ви стаж между [дата] и [дата]?
 • Готови ли сте да смените своето местоживеене заради работата?
 • Какво е това, което можете да ни предложите и е различно от всички останали кандидати?
 • Кои са трите качества/умения, върху чието подобрение работихте с предходния си мениджър?

Когато коментирате професионалните си успехи по време на интервю за работа, препоръчвам да сте планирали добре и обмислили отговорите си. Особено, ако сте от типа хора, които не обичат да говорят пред други хора и не се чувстват уверени.

 Един съвет – тренирайте отговорите си по всички въпроси пред огледалото. Или се запишете на видео камера и се гледайте след това.  

Може да ви изглежда абсурдно и да се чувствате нелепо, но ще ви даде обратна връзка за езика на тялото ви и информацията, която изпращате, докато говорите.

Вероятно сте чували статистиката, че само 7% от посланието при разговор се предава чрез думи, останалите 93% идват от невербалната комуникация. Не може да си позволите да се провалите, само защото не сте положили достатъчно усилия, за да тренирате реакции и изражението си.

За да не задълбавам излишно в темата „езикът на тялото“, ще ви споделя това видео от TEDx и легендарната Лин Франклин, сигурна съм, че ще си вземете онова, което ви е важно и ще ви помогне за тази част от подготовката за интервюто.

Още едно намигване по повод въпросите за професионален опит и експертиза.

Често, когато кандидатите за работа не са подготвени и/или са стресирани по време на интервю за работа импровизират. Не казвам лъжат, но понякога усещането е същото.

Както HR-ите и провеждащите интервю мениджъри, така и софтуерите и въпросниците за онлайн атетация съдържат въпроси и задачи, които целят двойна и тройна проверка на отговорите на интервюираните.

 Често това е свързано с умeнията за работа в екип, с аналитичните умения или с предходен опит. 

Не е достатъчо да кажете, че умеете да работите в екип, ако след това не го демонстрирате по време на някои от практичните задачи. Или да кажете, че сте креативни, умеете да решавате проблеми или да планирате и организирате времето си, а след това при първото предизвикателство и липса на информация, да бързате да пишете мейл с 20 въпроса на HR-a.

Спрете. Поемете си дъх и помислете дали това не е тест, с който е важно да се справите, за да преминете напред в своето интервю за работа.

Работа в екип и комуникация

Умението за работа в едкип е вероятно едно от най-важните умения за всяка компания. И нека бъдем честни, ако притежавате силни лидерски качества, желание за кариерно развитие, често бъркано с високо его, вероятно не можете да работите в екип в традиционния смисъл на думата.

Винаги съм твърдяла, че личности, които 12 години са гледали единствено гърба на съучениците си и всяко желание за екипна работа, разбирайте „преписване“, се наказва с ниска оценка, нямат естествено развити умения за колаборация и работа в екип.

 • С кои от своите постижения се гордеете най-много?
 • Разкажете ми за своите грешки (и уроците, които научихте)
 • Кои са вашите силни страни?
 • Кои са вашите слаби страни?
 • Как бихте описали себе си?
 • Как научихте за тази позиция?
 • Разкажете ми повече за своя кариерен път до тук.
 • Разкажете ми повече за своето образование.
 • Защо трябва да ви наемем?
 • Защо си търсите нова работа?
 • Как бихте реагирали, ако си имате работа с разгневен клиент?
 • Какви са очакванията ви за месечно възнаграждение?
 • Какъв е стилът ви на управление?
 • Как/Защо бихте уволнили човек от екипа си?
 • Разкажете ми една случка/ситуация, в която сте имали конфликт с прекия си мениджър.
 • Разкажете ми повече за това как реагирате, когато сте изправени пред предизвикателство?
 Работата в екип се учи. По трудния начин, най-често.

Ако го знаете обаче, ще полагате особени усилия и внимание, за да се научите.

Да изчаквате. Да правите компромис. Да изслушвате. Да четете книги по темата и да работите в професионален коуч, психолог или терапевт. Да знаете къде са собствените ви граници, умения и възможности и как те могат да допринесат за успеха и ефективността на целия екип.

- реклама: HR и управление на таланти

NEURO-AGILITY PROFILE™️ ADVANCE+

Развитие на лидерски умения

Въз основа на индивидуалния неврологичен дизайн, лидерите и мениджърите имат по-ясно разбиране за това как се справят с промените, решават сложни проблеми, мислят, учат, влияят и вдъхновяват своите екипи.

Лични таланти и мисия

Идентифициране и овладяване на личните таланти.

Обучение и развитие

Дава холистична оценка на потенциала и талантите и служи като отправна точка за планиране на допълнителни обучения и програми за кариерно развитие.

Neuro-Аgility Profile™️ Advance+ (NAP™) е помага за анализ на емоционалната и традиционната интелигентност. Спомага за управление на стреса и личните таланти.

Поучавате 29 страници доклад – анализ и е индивидуална дебрийф сесия за тълкуване на личния профил. 

Бъдещи планове

Преди края на всяко интервю обикновено има време и възможност вие да зададете своите въпроси. Ако действително сте заинтересовани от тази работа, препоръчвам ви да се възползвате от възможността.

Дали ще попитате за възможността да работите дистанционно, обученията, политиката за отпуските или социалните програми, препоръчвам ви да зададете въпросите си. За целта е важно да сте проучили компанията, разбира се, както и да сте проучили слуховете за нея, ако има такива.

Не е добра практика да се доверявате на всичко, което откриете в интернет, но ви препоръчвам да направите едно бързо търсене, за да знаете за какво да питате и какво да очаквате.

 • Как изглежда за вас мечтаната работа?
 • Какви са целите, които си поставяте, ако ви наемем – през първите 30/60/90 дни?
 • Какво харесвате най-много и най-малко, работейки в тази индустрия?
 • Има ли въпрос, който искахте да ви задам, но пропуснах?
 • Има ли нещо, което вие бихте искали да попитате?

Надявам се да съм успяла да помогна да надникнете от другата страна и да разберете повече за мотивацията и търсенията на интервюиращите, за да успеете да дадете най-доброто от себе си и да получите работната позиция, която желаете.

Запомнете, че всеки един от въпросите преследва поне две цели – да дадете повече информация за своята личната мотивация и опит, с което работодателят ви иска да си отговори на въпроса „ще останете ли“, ако ви наеме и „ще му изкарате ли пари“.

За да се подготвите и да се представите успешно на всяко интервю за работа е важно да отидете подготвен/-а. Да познавате работодателя и неговите бизнес цели. Да имате готова история и отговор на някои от най-често задаваните въпроси и да сте убедени, че можете да помогнете на своя работодател да постигне своите цели.

Бъдете искрени и автентични в отгвоорите си.

Демонстрирайте професионализъм и подготовка. Практикувайте отговорите си предварително и получете обратна връзка от колеги или приятели, за да се уверите, че комуникацията ви е ясна и убедителна.

И най-важното, не забравяйте да демонстрирате своята мотивация, амбиции и страст към работата и позицията, за която кандидатствате. Ангажираността, емоциите и желанието ви за успех ще ви помогнат да се отличите от множеството от кандидатите и да направите добро впечатление на интервюиращия.

0