Маркетинг тенденциите на 2023 след възхода на ChatGPT изкуствения интелект

Метавселена, изкуствен интелект, инфлуенсъри, дигитална трансформация, автоматизация и добавена реалност. Това са само част от новите думи, които използваме все по-честно и все по-самоуверено, когато става дума за маркетинг и бизнес.

И макар сферата на дигиталния маркетинг винаги да е била сред най-бързо променящите се и динамичните, през последните няколко години – след COVID-19, направо ни се зави свят от темповете, с които се променя всичко.

Първо бяха социалните мрежи и техните алгоритми, После изведнъж виртуалната реалност и мета вселената се превърнаха в центъра на всяка дискусия, а само няколко месеца след като навлезе масово, Chat GPT се превърна с най-голямата заплаха на стотици професии и промени възприятията ни за скорост и оперативност. Какво още предстои?

Лично отношение и персонализация

В маркетинга персонализацията винаги е била важна, но когато изкуственият интелект се намеси, тя минава на съвсем различно ниво. С помощта на изкуствения интелект (AI) компаниите ще са в състояни да правят много по-дълбочинни и точни анализи на потребителския профил и поведение и да създават уникални пакетни предложения и оферти.

Вече раглеждах няколко „модни стилиста“ за модни онлайн магазини, които вместо „допълващи“ или „сходни продукти“, създават цялостен стайлинг, за да увеличат обема на потребителската кошница. Например влизаш да си купиш рокля, завършваш покупката с подходящи към нея обувки, чанта и бижута. Готино, а? За съжаление с подобни предложения професията „моден стилист“ е сред застрашените.

 

ChatGPT и AI променят изцяло правилата в копирайтинг индустрията

Софтуерите с интегриран изкуствен интелект са по-бързи, по-умни, по-креативни и категорично по-оперативни, когато става дума за написването на нов текст и обем от страници.

Работят с ключови думи. В състояние са да генерират съдържание по снимка и по видео. Вземат под внимание всички коментари и забележки и ги отразяват буквално за секунди. И категорично вярвам, че когато съдържанието засяга публикациите в социалните мрежи или поддръжката на блог, дори писането на книги, изкуственият интелект, ChatGPT и производните му, категорично ще намерят все повече място.

Ако сега са в състояние да измислят текст за маркетинг кампаниите, колко ли време ще им е необходимо да създадат самостоятелно самите маркетинг кампании?

 

AI променя и онлайн събитията – обучения, срещи, уъркшопи

През последните. няколко дни експериментирам с различни софтуери, които присъстват вместо мен на онлайн срещи или ми вадят обзор и записки от обученията и да си призная – впечатлена съм.

Ако не сте ползвали Ottor.ai – препоръчвам ви го. Другият ми любимец е Fireflies.ai.

 

Маркетинг автоматизация

Неминуемо едно от най-големите преимущества на AI е възможността за автоматизация на някои процеси, не само участието ни в онлайн срещи и обучения и писането на текстове. Със същият ефект обаче софтуерните AI решения могат да ни помогнат да автоматизираме онлайн кореспонденцията си и обработката на имейли, създаването и управлението на рекламни кампании, управлението на профилите в социалните мрежи и дори да поемат голям процент от телефонните продажби и онлайн поддръжка.

Да, със сигурност това е заплаха за много професии, особено нискоквалифицираните, но пък от друга страна подобен тип автоматизация ще ни отвори много повече време за по-продуктивни и стратегически задачи.

Вярвам, че след ефективното навлизане на изкуствения интелект,  4-дневната работна седмица вече няма да е екзотика , но и човешкият труд ще има много по-голяма добавена и финансово измерима стойност.

 

Future Tools са систематизирали прекрасна библиотека с всякакъв вид AI инструменти – разгледайте я, ако темата ви интересува.

Гласово търсене

Когато преди години Google пуснаха Google Images и възможността да се търси по снимка, бях на седмото небе. Време беше търсачките да минат на напълно ново равнище и с възхода на смарт устройствата, „гласовото търсене“ да е следващото „секси“ в индустрията.

В следващите години интеграцията на аудио и гласово търсене ще играе все по-голяма роля в маркетинг съдържанието. Ако сте готови да стартирате още днес, може да пробвате Flicki.ai. приложението поддържа 75 езика и над 900 „човешки звучащи“ гласове и обещава да превърне всеки текст в аудио съдържание за под 2 минути.

Видео маркетинг и Reels

Кратките видеа и видео маркетингът не са нещо ново за индустрията и не са нещо, което да ни учуди, защото през последните години алгоритмите и на търсачките и на социалните медии започнаха да дават по-голяма тежест и преимущество на видео съдържанието. Това което е ново и заслужава внимание е продължителността на видеата – оказва се вниманието на потребителите се задържа все по-трудно и все по-за кратко.

Ако до преди година – две средната продължителност, и препоръка за видео съдържание, беше 30-60 секунди, тенденцията днес е видеата да стават все по-къси и да се  предпочитат Reels до към 10-15 секунди .

Благодарение на AI компаниите ще имат възможността да изследват взаимодействието на потребителите си със създаваното видео съдържание и да го оптимизират. Отново нищо ново, но … това ни води до следващата тенденция.

 

Данни и микро данни

Данните са ключови за всяка маркетинг кампания, но в ерата на джаджите и изкуствения интелект, вече сме в състояние да влезем наистина надълбоко и да анализираме не просто в реално време и да извеждаме прогнозни поведенчески модели, а да анализираме и обследваме нюанси в поведението на потребителите.

През 2017г Мартин Линдстьом издаде една от най-любимите ми книги, посветена на данните – „Малките данни“, в която разказва за това как търпеливо и методично той отбелязва всевъзможни детайли, нюанси, особености на поведението и начина на живот, за да изведе от тях съществуващи закономерности и общи характеристики за обществото и социалните групи в него.

В книгата ще научите научите как чифт износени маратонки, собственост на 11-годишно момче от Германия, извадили LEGO от финансова криза, как плюшеното мече в спалнята на една тийнейджърка допринесло за революционна промяна в продажбите на световна модна марка с 1000 магазина в 20 страни, и още много истински истории от практиката на Линдстрьом.

Книгата е супер интересна и увлекателна, в стил Линстрьом, и през призмата на актуалните тенденции наистина препоръчвам да ѝ обърнете внимание. „Малките данни“ се издава на български от изд. Изток – Запад, можете да я закупите тук, ако решите.

 

Инфлуенсърите са тук, за да останат

Истината е, че когато се заговори за професия „Инфлуенсър“ бях много скептична. Свикнала да виждам красиви жени, които по цял ден се снимат голи на плажа и говорят за поредните си скъпи покупки, си мислех че това с инфлуенсърството е някаква мода, която скоро ще отмине.

Истината е, че колкото по-технологични и технологично зависими ставаме, толкова повече ще копнеем за човешки контакт и за човешки ролеви модели.

Днес вярвам, че инфлуенсърите са тук, за да останат. Не те, също като всичко останало ще трябва да започнат да добавят стойност в съдържанието, което създават.

Стойност, която отива отвъд новия силикон и красив външен вид.

Стойност, която обвързва емоционално и ангажира потребителите. Благодарение на AI брандовете вече ще са в състояние да анализират бизнес ефективността от партньорството си с различни инфлуенсъри и доколкото тя не е свързана с продажби, не виждам как инфлуенсър маркетинга може да конкурира телевизионната реклама, например, която също може да бъде много красива и много скъпа.

Не случайно дигиталните канали толкова бързо и категорично изместиха традиционните преди 20 години.

 

Социална осъзнатост и устойчивост

Екологичните проблеми и устойчивост може и да изглеждаха като каприз преди 20 години, но последствията от неразумното ни поведение все по-настойчиво чукат на вратата и напомнят за себе си.

„Мотивирани“ от глобалните екологични движения, европейските норми или „зелените предпочитания“ в потребителското поведение на поколение Y, бизнесът и корпорациите все по-често говорят за „зелени стандарти“, кичат се с BREEAM отличия за екологично строителство и поддържане на чиста околна среда и измерват екологичният си и социален рейтинг по ESG стандарт.

Европейският съюз се нуждае от ясни политически цели, за да постигне въглеродно неутрална, екологично устойчива, без токсични вещества и напълно кръгова икономика най-късно до 2050 г., казват евродепутатите.

Същевременно се подготвят международни стандарти за ESG рейтингите, които някак напълно в противоречие със замисъла им се превърнаха в маркетинг инструмент, вместо реален измерител на екологичния и социален ефект.

През следващите години целта ще се обръща все по-голямо значение на социалната добавен астойност, която компаниите имат за благополучието на обществото и природата. А с помощта на инструментите с изкуствен интелект, това ще е лесно видимо и измеримо.

Вски път, когато пиша прогнози, споделям че предстоят интересни и вълнуващи времена. Истината е, че благодарение на изкуствения интелект, този път нямам наистина никаква идея какво ни очаква.

Едно е сигурно, светът вече не е същият и от нас ще се изискват двойно повече усилия и воля, за да запазим човешкото в себе си и да празнуваме себе си.

0