ако присъства в мечтите ви, значи е възможно

маркетинг директор под наем

 

Маркетинг директорът под наем или т.нар. Fractional/ Interim CMO „влиза“ в компанията за срок от 6 до 24 месеца, за да изгради бизнес и маркетинг процесите в екипа, да го обучи и да повиши ефективността му. Ефектът е оптимизирани разходи за маркетинг и реклама и ръст в продажбите.

01. доказан опит

Повече от 20 години опит и над 650 проекта ми помагат да вляза във всеки екип и да започна да нося добавена стойност за по-малко от 5 часа. Да, не се шегувам, попитайте ме за препоръките ми.

02. методология

Авторска методология, която съчетава успешно стратегически и креативен подход, когнитивна психология и анализ, холистични и коучинг практики.

03. Гаранция за ефективност

Гарантирам измеримост на работата ми, финансова устойчивост и подобрена ефективност на екипи. Не случайно работя при фиксирана минимална ставка + бонус, при постигане на поставените цели и резултати.

да живееш своето призвание

С какво мога да бъда полезна?

l

Маркетинг стратегии

Стратегическо целеполагане за развитие на бизнеса и излизане на нови пазари. Заложените KPI са част от „гаранцията за удовлетвореност“ при управление на проекта.

Маркетинг мениджмънт

Управление на маркетинг стратегията – като маркетинг директор под наем или като консултант, който подкрепя екипа. Ангажимент на проект или абонаментно обслужване.

Z

Управление на екипи

Част от компаниите, с които съм работила предпочитат да ме наемат за определен период от време, за да изградя, обуча и подкрепя маркетинг екипа им. Виртуални и присъствени.

h

Нови продукти и нови пазари

Създаването на нови продукти, тестването и валидирането им на пазара, както и развитието на нови, най-често външни пазари може да бъде времеемко занимание и скъпо занимание, ако не се направи от човек с опит. Работя по доказана методология.

Executive Coaching & Neuroagility Assessment

Сертифициран коуч съм по методологията на Intunity Coaches и NAP®️ практик. Работя с мениджърските екипи в компанията с цел повишаване на ефективността им и мотивацията, спрямо бизнес целите.

Обучения и менторска програма

Лектор на събития и конференции. Гост-лектор в Икономически университет- Варна. TEDx лектор. Вътрешно-корпоративен обучител и ментор на редица стартиращи компании и жени – предприемачи.

Клиенти

Попитайте ме за референциите им

luxembourg post Маркетинг директор под наем
jobtiger recruitment 1 Маркетинг директор под наем
soc europroperty 1 Маркетинг директор под наем
varnenski svoboden universitet 1 Маркетинг директор под наем
multisport 1 Маркетинг директор под наем
fibran logo 1 Маркетинг директор под наем

Не просто бизнес, а лоялност и партньорство

Подходът ми на работа е отличава с фокус върху създаването на бизнес устойчивост, оптимизиране на бюджетите за реклама и висока степен на иновация, вкл. активна интеграция на дигитални инструменти.

Използвам т.нар. growth hacking методология, което води до цялостно увеличаване на скоростта в бизнес процесите – висока скорост на обслужване, висока скорост на сайта ви, бърза обратна връзка от клиентите и бързи резултати.

проекта

щастливи клиенти

години опит

работни часа

кейс стъди

Как 411 Locals спести $65 000 от маркетинг за 4 месеца, а увеличи продажбите си?

411Locals е американска компания чиито бестселър продукт е услуга за SEO оптимизация. Бизнесът стартира преди 14 години във Варна и има една от най-ниските рейтинг оценки, които някога съм срещала – 1,5⭐️ Yelp, 2,5⭐️ Truspilot и 3.5⭐️ Glassdor. Ето това е маркетинг предизвикателство.

Заданието беше да намаля разходите за реклама и да увелича продажбите, въпреки негативния рейтинг, да подобря ефективността на маркетинг екипа и да изградя маркетинг автоматизация, която да подкрепи дейността на продавачите и да върне незатворените сделки отново във фунията.  Бяха ми нужни едва 6 месеца като техен „маркетинг директор под наем“ при 20-часова работна седмица, за да изпълня целите.

411locals interim chief marketing officer

малко повече детайли

Да изградиш глобален бранд от нулата

Предизвикателството

Когато стартира преди 14 години във Варна, 411 Locals е поредната компания с големи планове да покори света. Е, тази успява да го постигне.

През 2020г. за компанията работят 850 души. Има офиси в САЩ, Мексико, Индия и Филипините и планира експанзия на бизнеса в Канада и Австралия.

Предизвикателство се оказва твърде бързия ръст, липсата на разпознаваема бранд идентичност, негативният онлайн имидж, липсата на синхронизация между екипите, ниската маркетинг ефективност и липсата на процеси при управление на разходите за реклама.

Всички те са напълно типични за компаниите, които преминават на следващо стъпало – от локална към глобална компания, от малка и средна към голяма, от компанията, която е била“аналогова“ към компания, която планира своята дигитална трансформация.

 

Решението

Когато започнах да работя с компанията, първите три месеца бяха посветени изцяло на вътрешните процеси и повишаване ефективността на маркетинг екипа – преразглеждане на длъжностните характеристики и актуализаране, оценяване на компетенциите спрямо целите и заданията, изграждане на йерархична структура и създаване на екипи. Бяха заложени екипни и индивидуални KPI, в подкрепа на бизнес целите на компанията и процеси за подготовка и управление на маракетинг кампаниите.

След 14 години на пазара, 411 Locals най-после имаше свой бранд бук, наръчници и правила за управление на марката, както и тон на говорене – по телефона, в социалните мрежи в сайтовете.

Последната стъпка беше посветена на оптимизация на разходите за реклама и изграждане на цялостна стратегия и подход за устойчивост на маркетинг процесите.

обратна връзка ot екипа

Другите за мен

I have worked very closely with Ivelina over the last 6 months as she served as our Fractional CMO. During this time, she was able to accomplish by far more than her predecessor with fewer resources. 

 

As the owner of the wholistic customer journey, I was extremely impressed with her approach to all things marketing through the lens of our customers.  The quality of her work has been phenomenal, and I know that when she commits to something, she delivers.  

 

On a personal note, I have the utmost respect and confidence in Ivelina.  She has character attributes can be counted upon time and time again.  She is honest, caring, and focused on the success others.  She is a high-energy, hands-on leader who understands the importance of the customer experience.  She has the grit and the drive to push even the most difficult projects through to completion. 

 

As a business leader, she is highly intelligent, self-confident, innovative, and results focused.  Her dedication and tireless attention to detail are attributes that have led her to many successes while working with us.  

 

Ivelina is truly a rare individual that will be a tremendous asset to any company. She will be missed. 

оптимизирани разходи за заплати

$15,000

оптимизирани разходи за реклама

$50,000

Повишена ефективност на екипа

250%

Оптимизация на маркетинг процесите

100%

Цени

Наем на маркетинг директор

Ориентирана към резултата, работя с фиксирана почасова/месечна ставка + бонуси, съобразени с постигнатите цели.

и още

Често задавани въпроси

Колко време продължава една консултация?

Традиционно продължителността на една консултация е между 90 и 120 минути.

Глобални компании и компании, които (искат да) излязат на външни пазари ме наемат за мин. 6 и до 24 месеца, за да работя като част от екипа им. Това често предполага и пътувания до различните офиси, които се договарят предварително.

Колко консултации са нужни?

Зависи от целите, които си поставяте. Ако сте стартираща компания и търсите „идеи“, в рамките на 3 до 5 консултации ще изготвим оздравителен план на компанията. Пакет от 10 консултации, ще ви помогне и да ви обуча как да го приложите и адаптирате на пазара.

Какво включва една консултация?

Позовавайки се на добрите коучинг практики, стартираме с целеполагане и брейнсторминг сесия за генериране на идеи и/или одит – на пазар, конкуренти, възможности. Завършваме със списък с конкректни последващи стъпки и план за действие.

Защо да работите с мен?

Вярвам, че нося най-доброто от двата свята – корпоративният и света на предприемачеството. Това не само ще ви спести време и пари, но и ме прави гъвкава и адаптивна, когато компанията е изправена пред риск, разполага с ограничени ресурси или трябва спешно да реши проблем.

Как можем да работим заедно?

Свържете се с мен по имейл или телефон и ще се срещнем, за да обсъдим текущите ви предизвикателства и цели.

Ако вярвам, че мога да ви помогна, ще подготвя план за действие, който да обсъдим и своята оферта, базирана на обем работа и необходимо работно време.

Какво можем да питаме?

Всичко, свързано с маркетинг и бизнес развитие.

След 20 години опит в индустрията, най-ценният ми опит е умението да виждам голямата картина, доколко ефективни са планираните кампании и зависимостите между всички елементи в маркетинг микса.

Познавам различните медийни канали. Притежавам богата мрежа от бизнес контакти и съм работила в различни сфери.

Винаги ли работя сама?

Не, дори напротив. Вярвам, че човек е толкова силен, колко е силен екипа му.

През годините съм имала възможността, както да формирам собствени екипи, така и да работя с мрежа от фрийлансър дизайнери, и програмисти. Също и видеооператори, счетоводители, анализатори, юристи по интелектуална собственост, стилисти, обучители по правоговор и сценично поведение, тон-монтажисти, музиканти и кой ли още не. Всички те са част от моя „арсенал“ и до днес, при нужда. През останалото време работа с екипите на компаниите, които ме наемат.