как емоциите управляват решенията ни

Маркетинг на архетипите

 

Изполвайте 12-те архетипа, за да разкажете историята на своя бизнес, да спечелите любовтта на клиентите си и да увеличите продажбите си. Бизнес теория, основана на учението на К.Г.Юнг и тънката червена линия между символите, подсъзнанието и човешките емоции.

Бранд архетипите са една от най-новите и популярни теории в маркетинга. Основани върху теорията на К.Г.Юнг за символите и неосъзнаваното, те разкриват вътрешния свят на човек и ни свързват по-дълбоко с емоциите.

В бизнеса, емоциите са ключа към портфейла на клиентите ви. Ако владеете бранд архетипите, владеете и начина, по който клиентите възприемат марката Ви. Умеете да се диференцирате от конкурентите, знаете във всеки момент какво, как и защо да кажете. Не само в социалните мрежи и рекламите си.

В маркетинга и рекламата, бранд архетипите създават онова усещане на сигурност и на спокойствие, което кара хората да се връщат и да купуват отново, защото знаят, че са на правилното място, на мястото, където трябва да бъдат“. Те са „пътна карта“ – не просто задават посоката, а ни помагат да поддържаме постоянен курс, да планираме ресурсите и времето си, да вземаме осъзнати решения.

Архетипите разказват универсални истории и затова те никога не омръзват. Филми, книги, митология, религии – откриваме ги навсякъде, винаги носят едни и същи, консистентни кодирани послания.

Архетипите носят усещане за подравняване, когато заобикалящият те свят е сходен с вътрешните мотиви и усещания, които съзнателно или не, определят мислите, чувствата и действията ни.

Когато брандинга и архетипът са подравнени,  привличането е мигновено. Като любов от пръв поглед. Не случайно наричат глобалните брандове „марки на любовта“.

Архетипите са обвързани със символите и затова в маркетинга, свързваме архетипите най-често с брандинга – елементите, които се използват в логото, цветовете, типографията, снимките и дори продуктите и услугите, които продаваме.

Но също и мисията на една компанията, какви продукти символизира, каква е нейната корпоративната философия, каква е нейната ценова дума, каква е комуникационната и стратегия.

Бранд архетипите имат свои ключови думи и послания. Имат своя уникална мисия и цел. Има цветове, символи и форми, с които се свързват. И не на последно място, провокират съвсем преднамерено и осъзнато точно определени емоции.

/13
80

Стратегическо целеполагане

Архетипен брандинг

В теорията на маркетинга, бранд архетипите са разделени в четири основни групи, според характеристиките, талантите и сенките им. Тестът по-долу ще Ви помогне да разберете кой е водещият Ви архетип и как да го използвате в бизнеса, за да разработите своята маркетинг стратегията, визуалната идентичност, лого и слоган, за да подарите едно незабравимо преживяване на клиентите си и се превърнете в "марка на любовта".

tail spin Маркетинг на архетипите

1 / 13

Коя е любимата Ви дреха и материя, която носите?

2 / 13

Кое от следните твърдения НЕ желаете хората да асоциират с бранда и бизнеса Ви?

3 / 13

По какъв начин Вашия бранд/продукт/бизнес помага на хората?

4 / 13

Ако имате възможност да надникнете в бъдещето, какво би означавал за Вас успех след 5-10 години?

5 / 13

Какъв тип служител в компанията Ви има най-голям шанс да спечели отличието "служител на годината"?

6 / 13

Ако можехте да вземете само едно нещо с Вас на самотен остров, какво би било то?

7 / 13

Кое от следните твърдения Ви отличава от конкурентите?

8 / 13

В кое от следните твърдения вярвате в най-голяма степен?

9 / 13

Коя от следните характеристики носи най-голяма стойност на бизнеса Ви?

10 / 13

Какво биха казали клиентите за Вас?

11 / 13

Какъв тип съдържание бихте създавали за своите клиенти?

12 / 13

Коя от следните снимки отговаря най-много на темперамента Ви?

13 / 13

Какъв е тонът, който искате брандът Ви да има?

The average score is 0%

0%

знаете ли кой от 12-те архетипа сте?

Маркетинг на архетипите

Архетипите са разделени в 4 групи, всяка от които съдържа по 3 вида. Обикновено два от тях са пълна противоположност и са проявление на чистия архетип и на неговата сянка, а третият помага за постигането на баланс. Средният от архетипите взема по малко от двата полярни, но пречупва техните характеристики през своята призма, за да се получи нещо съвсем ново.

Четирите групи са също диаметрални и противоположни една на друга – половината носят  авантюристичен дух и се борят за независимост, като създават иновации – за другите, противопоставянето е в това да се борят срещу правилата и да ги нарушат.

Едната половина ни учат как да се свързваме и да живеем общност, учейки на любов и грижовност – за останалите, това тази стабилност и подкрепа се постига чрез защита на по-слабите, трансформация и дисциплина.

  1. Първа група – онези, които обичат структурата и правилата и променят света чрез иновации. Алтруистът. Създателят и Владетелят.  
  2. Втора група – онези, които съзадват ред, свързвайки хората в семейство и общност – Доброто момче (момиче). Любовникът и Веселякът
  3. Трета група са търсещите – пътуващи самотници, които мечтаят за един по-добър свят –  Мечтателят – романтик. Мъдрецът и Пътешественикът.
  4. Четвъртата група са онези, които променят света чрез примера си – перфекционисти, независими и авантюристични – Бунтовникът. Магьосникът и Героят.

Всички бизнес организации и всички хора са носители на архетип, често изразените архетипи са повече от един. 

  • При бизнес организациите това е проблем. С оглед на ефективността от маркетинг усилията, аз препоръчвам да  се избере един основен архтип на организацията и маркетинг стратегията да бъде подравнена по него. Допустимо е бизнес органзиацията да е един архетип, но всеки от продуктите в портфолиото ѝ да е различен – особено ако аудиторията – потребители е различна.
  • При хората – обратното – това е предимство. Колкото повече архетипи съумеете да развиете и осъзнато да влизате и излизате от „роля“, толкова по-пълноценен и щастлив живот ще имате.