Вирусната пандемия на COVID-19 връхлетя и преобърна живота ни за по-малко от седмица, затваряйки стотици бизнеси и оставяйки милиони хора в изолация в домовете им.

Преди няколко дни един от най-популярните съвременни историци и автор на четири поредни бестселъра Ювал Ноа Харари публикува статия, която обиколи мрежата, в която твърди, че светът ни вече никога няма да бъде същия и решенията, които сега правителствата вземат като „спешни“ мерки вероятно ще станат стандарт и ще оформят живота ни за следващите десетилетия.

Бъдещето принадлежи на смелите. Какво означава това?

Маркетингът „обвинява“ „соматичните маркери“ за промените в потребителското поведение и решенията, които хората вземат емоционално.

„Соматичният маркер“ се свързва с т.нар. интуитивни решения при покупка, той е част от психологическите котви, които остават в съзнанието след силно емоционални моменти, които не можем да забравим – позитивни или негативни. Играят роля при вземането на решения в екстремни ситуации или в ситуации, когато човек не може да се позове на рационална информация, за да вземе осъзнато решение. Инстинкт за оцеляване, който заобикаля всяка логика. Идентично на среща с мечка в гората. В подобни моменти никой не се замисля какво е редно да направи, „соматичният маркер“ казва: “Бягай!”

соматичните маркери казват “бягай”, готови ли сте да предложите на клиентите си алтернатива?

@ivatanasova

Последното „разтърсващо“ събитие, което предизвика изграждането на „соматични маркери“ в общественото съзнание и промени възприятията на хората беше трагедията „9/11“. За разлика от нея, обаче COVID-19 вече не е локално събитие, а глобална пандемия, която затвори хора по целия свят в домовете им.

Разликата е в мащаба

Ако заплахата за терористични атентати засегна в по-голяма степен хора, които са преживели събитието и направи американците изключително подозрителни към изоставен багаж и съмнителни лица по летищата, COVID-19 ще промени всички. Завинаги. “Отпечатъкът”, които вирусът остави в потребителските навици ще продължи да действа и да предопределя потребителското поведение много след като пандемията отмине.


Можем да го наречем смяна на парадигмата. В много случаи тя ще отслаби и дори ще замени цели индустрии и бизнес ниши.

Търговски центрове, концерти, спортни събития, ресторанти с бюфет, всякакъв вид „затворени“ обществени заведения и пространства, в които до скоро сме се събирали, след COVID-19 ще създават напрежение у хората. Ще ги карат да си спомнят за заплахата, ще ги правят нервни и неосъзнато, на подсъзнателно ниво, именно заради „соматичните маркери“, ще започнат да бъдат избягвани.

COVID-19 ще наложи като стандарт „извънредните“ мерки

Твърде вероятно е да започнем да избягваме кешовите разплащания и да предпочитаме разплащанията с карта, да ограничим личните срещите и да ги заменим с виртуални, да увеличим времето си за работа от дома, за да бъдем по-близо до децата си, да изпитваме напрежение, когато посещаваме публични сгради или докосваме копчетата на асансьорите, да започнем да гледаме на пробните в магазините по един различен начин, да отбягваме големи струпвания на хора в затворени помещения.  COVID-19 не просто ще смени парадигмата, ще срине индустрии и ще предефинира напълно бизнес процесите.

Молове, магазини, места за развлечение, бизнес сгради и open space офиси са само част от компаниите, които ще трябва да предефинират потребителското преживяване за своите клиенти и да се възползват от дигиталните технологии, за да се адаптират.

Извънредните мерки, които сега наблюдаваме – засилена онлайн търговия, home office, онлайн бизнес срещи и конферентни събития, дистанционно обучение на учениците и повишена социална отговорност на цялото общество, ще ускорят дигиталната трансформация, която до вчера беше разглеждана като част от необятното бъдеще.

Маркетинг съвети за стартиращи предприемачи

Използвайте „соматичните маркери“, за да изградите подсъзнателна връзка с клиентите си.

Използвайте страха, за да провокирате емоция, но не бъдете от „лошите“. Използвайте страха, за да предложите „спасение“ на клиентите си.

Използвайте бюджетите си за социална отговорност или продуктите и услугите си, за да изградите доверие. Бъдете тези, които предлагат решение. Дайте им това, от което имат най-голяма нужда. Подкрепа. Сигурност. Уважение. Говорете с тях и ги изслушвайте.

Дайте им сигурност. И те ще го запомнят. А когато всичко отмине и ежедневието ни се върне отново към „стандартното“, ще се върнат. Защото сте оставили свой личен „соматичен маркер“ в съзнанието и сърцата им.

Прочетете цялата статия ТУК.
Shares
Share This