Стартирате бизнес, но нямате пари за маркетинг? Това не трябва да ви отчайва. Всеки ден се срещам с хора, които ми казват “знам, искам да работя с маркетинг агенция, но сме стартиращ бизнес и нямаме бюджет.”

Ако това е и вашата история, този четете надолу, този материал е за вас.

Не мисли кой е най-евтиният начин да го направиш или кой е най-бързият. Мисли за това кой е най-страхотният начин да го направиш.

Ричард Брандсън

Вие може да сте прекрасен ръководител, иноватор и да представите на света един невероятен продукт… но знаете ли как да го продадете? Как да си направите уеб сайт? В каква опаковка да го сложите, къде да го пласирате, каква реклама да му направите, къде са пазарните ниши, към коя група клиенти да се насочите? Как общуват вашите клиенти? Кои са най-изгодните канали за реклама? Как да договорите бонуси и отстъпки за своите рекламни бюджети? Твърде много въпроси, нали?

Не случайно маркетингът е сред една от най-бързоразвиващите се индустрии в момента. И тук не говорим само за „Ще продавам доматите си на женския пазар и ще ги рекламирам с голяма табелка, написана върху картон.“ 

Маркетингът не е табелка “продавам домати на Женския пазар”

Маркетингът е това, което превръща семенцето в домат, за да го продаде за най-високата цена.

Знаете ли защо всички проспериращи компании имат собствени маркетингови отдели или работят с маркетингови агенции? Защото е модерно? Защото е секси? Защото имат пари за губене? Съвсем не. Причината е проста – защото искат да печелят повече пари. Независимо дали продават кърпи за баня, фризьорски услуги или супер модерни коли. Целта на всички е една – повече продажби, повече пари. И няма смисъл да се лъжем, когато говорим за бизнес, винаги става въпрос само и единствено за финикийски знаци.

За съжаление за един стартиращ бизнес, бюджетът за маркетинг, още повече за хонорар на маркетинг агенцията може да се окаже огромен “препъни камък”. Това не е причина да се отказвате. Още по-малко да не правите какъвто и да е маркетимг и реклама.

По-долу съм ви събрала огроооооомен списък с БЕЗПЛАТНИ ресурси, софтуери, сайтове и платформи, които ще ви помогнат да планирате своята маркетинг кампания и да стартирате един успешен бизнес. Има и огромна библиотека с безплатни обучения, ако търсите такива. Така, че не се отчайвате – всички сме минали по този път.

Направете си план.

Не, не става дума само за бизнес план, него ще го разгледаме малко по-долу, става дума за план, в който ще разпределите, планирате и организирате ефективно и малкото ресурси, с които разполагате. Най-вече своето собствено време, познания и умения.

Забележете, тук не става дума изобщо за пари. Между другото, именно разпределението и управлелието на трите променливи – време, пари, хора (измерени в работни часове и квалификация на наетите служители) по-късно ще повлияе и върху ценнобразуването на бизнеса ви, но за това после.

Целта е да постигнете справедлива печалба.

Маркетингът е висш пилотаж, който може да превърне стартиращия бизнес в лидер на пазара.

ivelina atanasova genchev marketing

Казвам се Ивелина Атанасова – Генчев и се занимавам с маркетинг на растежа и пазарни стратегии вече повече от 20 години. Позната съм и като “майката на дигиталните деца” заради Фондация “Дигиталните деца” (DigitalKidZ), която създадох преди седем години и съм носител на награда “Жена на годината”, категория: Иновации и технологии във връзка с проектите, с които се свързва името ми през годините и успехите им. Създавам и управлявам компании, които подкрепят икономическото овластяване на жените, чрез информационни технологии и дигитална трансформация на бизнеса и заставам зад правото на достъп до качествено образование на момичета от най-ранна детска възраст.

Пътят на професионалната ми кариера никога не е бил гладък нито пък лесен. Дълго време отглеждах сина си сама и докато проектите, с които бях ангажирана, за да платя наема, нарастваха стремглаво през годините, а обществото ме разпознаваше като “топ маркетинг консултант”, често се питах дали изобщо се справям като майка. Днес вярвам, че съм успяла. Въпреки всичко … и знам, че и вие можете да успеете. Имате нужда единствено от вяра и подадена ръка, в правилния момент. Така че, да започваме.

Никога не е било по-лесно човек да стартира бизнес

Високоскоростният интернет, милионите безплатни образователни курсове, лесното предвижване по света и социалните мрежи, а след COVID и възможността за работа от вкъщи, направиха възможно човек да стартира бизнес без каквито и да е разходи и риск, стига да има добра идея и ефективна стратегия.

Какъв точно в бизнеса, който управлявате?

q? encoding=UTF8&MarketPlace=DE&ASIN=0241958229&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=ivatanasova 21 БЕЗПЛАТНИ ресурси за маркетинг, дизайн, брандинг и бизнес развитие, вкл. шаблон за бизнес план - част 1

Твърде често получавам условни отговори на въпроса “какъв е вашия бизнес”. Варират от прутеснителното “не знам” до плашещото “можем да направим всичко”.

В своята книга “Започни със ЗАЩО”, Саймън Синек говори за важността на корпоративната мисия и за смисъла на това да правим бизнес.

Хората купуват не това, което правиш, а причината поради, която го правиш.

Саймън Синек

Ако не сте чели все още книгата, моля ви да поправите бързо тази грешка – можете да си я поръчате в оригинал от Amazon.de или да я потърсите в най-близката книжарница до вас, все още има останали копия и от превода ѝ на български.

Валидирайте идеята си, преди да потънете

Всеки предприемач е склонен да се влюбва в идеите си. Ако все още не сте го преживели, не бързайте да се радвате – въпрос на време е.

q? encoding=UTF8&MarketPlace=DE&ASIN=B004J4XGN6&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=ivatanasova 21 БЕЗПЛАТНИ ресурси за маркетинг, дизайн, брандинг и бизнес развитие, вкл. шаблон за бизнес план - част 1

Ето защо, преди да инвестирате своите ресурси – пари, време, енергия, задължително тествайте идеята. Ако не знаете как и ако се чудите от къде да започнете, препоръчвам да прочетете книгата The Lean Startup, ето активен линк за покупка.

Книгата ще ви научи как да продавате идеите си, преди фактически да сте създали продукт, независимо дали става дума за физически или виртуален такъв. Няма дори значение дали ще пуснете продукта в продажба или ще го разпространявате безплатно. Важно е да знаете колко бихте изкарали от своето НЕЩО, докато още нямате НИЩО.

Всички, които ме познават знаят, че аз започвам продажбите още по време на работните и стратегически срещи. Тествам, питам, ескпериментирам, дори съм готова да измисля промоция и разсрочено плащне за нещо, което го няма. Никакъв проблем. Ако хората са готови да платят за едно НИЩО, шансовете да го купят, когато стане НЕЩО, са много по-големи. Затова – валидирайте преди да инвестирате (време, пари и енергия). Не ви коства НИЩО …

Едва, когат сте се справили с горните две стъпки (и сте прочели и двете книги), можете да преминете към списъка долу, в който съм събрала някои от най-добрите технологични решения и инструменти, които ще ви помогнат да планирате, организирате, стартирате и разбира се, да управлявате своя успешно своя бизнес.

Целта на бизнес плана е да обобщи на едно място най-важната информация, да я систематизира, структурира и подреди. Това е от изключителна помощ след това за маркетинга, помага много при създаването на нови продукти и не на последно място в комуникацията с инвеститори.

Да, не съм забравила, че бюджетът ви е ограничен, а потенциалните инвеститори и партньори ще имат нужда от структурирана информация, за да ви се доверят и да ви дадат пари. Нека не се отказваме да ги привлечем, преди дори да сме опитали.

01

Бизнес план и маркетинг стратегия

БЕЗПЛАТНИ ШАБЛОНИ ЗА БИЗНЕС ПЛАН

Безплатни шаблони за бизнес план

Интернет е пълен с огромно разнообразие от безплатни шаблони, темплейти и примерни бизнес планове. Затова споделям само две от местата, които ползвам аз и ви подарявам моя любим темплейт – Business Canvas.

 • BPlans (EN) – богата библиотека с над 500 вида безплатни бизнес планове за различни индустрии
 • Шаблони с бизнес планове на Microsoft (BG) – вътре ще откриете подробни инструкции “стъпка по стъпка” за създаване на пълен бизнес план, вкл. SWOT анализ. Има разработени шаблони за Excel, Powerpoint и Word.
 • Свалете своя Business Canvas темплейт ПОДАРЪК от тук. Файлът е достатъчно голям, за да го разпечатате в А3 формат и да го размкирате. Когато аз работя с него, лепя цветни листчета с отговорите върху рамката. След това ги оставям известно време, за да имам възможността да наблюдавам и анализирам стратегията, която съм създала …. а и за да не се влюбвам в нея, когато ми е пред очите, по-лесно намирам пропуснатите възможности.

02

Бранд идентичност и лого

ЦВЕТОВИ ПАЛИТРИ И ДИЗАЙН НА ЛОГО | БЕЗПЛАТНИ ШРИФТОВЕ

ДИЗАЙН ЗА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ | БЕЗПЛАТНИ СНИМКИ | СОФТУЕР ЗА ОБРАБОТКА НА СНИМКИ

Смисълът на бранд идентичността е да създаде уникален и разпознаваем облик на вашия бизнес. От една страна. От друга, истински добре направеният брандинг и лого провокират емоции. Затова, преди да започнете да създавате своята визуална идентичност е важно да се запитате какво искате да кажете на клиентите си.

Любимите ми въпроси, които винаги задавам са:

– Ако вашият бизнес беше животно, кое щеше да е то?

– Ако вашият бизнес беше емоция, каква щеше да е тя?

– Ако бизнесът ви беше цвят, кой щяхте да изберете? Надявам се никога няма да пренебрегнете силата на цветовете върху човешката психика.

– Кой конкурент или бранд ви е измежду любимите и защо?

– Какво категорично не харесвате и никога не бихте били да направите компромис, що се касае до собствения ви брандинг?

– Опишете бизнеса си с пет думи.

Тук е моментът да се запитате можете ли да се справите с всичко, което предстои съвсем сами или ще имате нужда да привлечете сътрудници? Дали помощта ще дойде от страна на секретарката, асистент или ще потърсите външен консултант за част от нещата, няма значение?

Важно е да бъдете истински честни пред себе си и на всеки етап от развитието на бизнеса да съумявате да спрете за миг и да помислите за посоката, в която сте тръгнали. Да оцените ситуацията и да изготвите адекватен план за действие. Успехът е резултат от добре обмислената и оценена стратегия.

Безплатни ресурси за създаване на бранд идентичност и лого

Цел на бранд идентичността е да изгради синхроничност межди всички визуални и рекламни материали на бизнеса. Да създаде и да ангажира емоционално потребителите с бранда, предавайки им най-точно корпоративното послание.

Брандингът не е просто красива картинка или повече, а визуален продукт, който съчетава дизайн и маркетинг, опирайки се на основни принципи и закони от психологията и невропсихологията.

ЦВЕТОВИ ПАЛИТРИ И ДИЗАЙН НА ЛОГО

 • Coolors – любимият ми инструмент за създаване на цветови палитри. Има приложение за мобилния телефон и разширение за Google Chrome.
 • Canva – Може би най-добрият софтуер за графичен дизайн, с чиято помощ можете да създаде всякакъв вид маркетинг материали, от които имате нужда. Поддържат програма за подкрепа на НПО-та.
 • GIPHY – Ще ви помогне да намерите, споделите и създадете свои собствени gif-файлове.
 • Logaster – Ще ви помогне да създадете свое лого.
 • Signature Maker – Създайте своя ръкописен подпис – подходящ за подписване на документи или вместо лого.

БЕЗПЛАТНИ ШРИФТОВЕ

 • 1001 Free Fonts – Изключително богата колекция от шрифтове
 • Adobe Edge Fonts – Любима библиотека, която поддържа над 500 шрифта, благодарение на Adobe, Google и дизайнери от цял свят
 • Canva Font Combinations – Помага ви да откриете перфектните комбинации.
 • DaFont – Още една любима библиотека с шрифтове.
 • Fontest.com Богата библиотека с шрифтове на кирилица (!!!)
 • FontFace Ninja – Browser extension to help you discover what fonts were used on a website.
 • Font Squirrel – Collection of hand-selected fonts already licensed for commercial use.
 • Google Fonts – Directory of open source designer web fonts.
 • Modular Scale – Generates a classical type hierarchy from a body text/base font with ability to scale up and down.
 • Typecast – Browser-based design tool that gives you access to over 1000 web fonts, letting you design with a “type-first” mentality.
 • Type Scale – Inspired by Modular Scale, but with the ability to choose the proper scale without a visual reference.
 • WhatTheFont – Seen a font on someone else’s website and want to know what it is? Submit an image to WhatTheFont to find the closest matches in their database.
 • Wordmark.it – Helps you choose the right font by previewing a word of your choice with fonts already installed on your computer.

ДИЗАЙН ЗА СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Canva, която споменах по-горе, в секцията за дизайн на брандинг, предлага изключително много възможности и невероятен обем от дизайни за социалните мрежи, но заедно с нея, можете да се възползвате и от следните предложения:

 • Over – Приложението е собственост на GoDaddy, най-голямата компания за търговия на домейни и да си призная успя да привлече вниманието ми.
 • Pablo – Собственост на Buffer, софтуер за управление и мониторинг на съдържанието в социалните мрежи – Pavlo е логично допълнение към пакета с услуги, които предлага. Ще ви допадне.

БЕЗПЛАТНИ СНИМКИ

Знаете какво казват, нали – “една снимка казва повече от 1000 думи”? Избирайте качествени снимки, които носят емоция и допълват всички думи и изразни средства, които ще я придружат.

 • Burst – Безплатни сток фотографии, които могат да се използват и за търговски цели.
 • Free Nature Stock – Ежедневно обновявана библиотека с безплатни снимки.
 • Gratisography – Снимките са организирани по категории.
 • Life Of Pix – Снимки с висока резолюция.
 • Pixabay – Повече от 1,4 млн. безплатни снимки и видеа.
 • StockSnap – Библиотеката с безплатни снимки се обновява на ежеседмична база.
 • Streetwill – Винтидж безплатни снимки
 • Superfamous Images – Библиотека с безплатни снимки на природа и абстрактни пейзажи.
 • The Stocks – Колекция с всички сайтове за сток-фотография, които не съм успяла да спомена по-горе. Не можете да се оплачете. 🙂

СОФТУЕР ЗА ОБРАБОТКА НА СНИМКИ

Колкото и да обичам Photoshop, истината е че софтуерът изисква време и енергия, за да се научи как човек да работи с него. Ако търсите бързо и безплатно решение за обработка на своите снимки, вярвам че предложенията ми по-долу ще ви допаднат.

 • A Color Story – Има приложение за iPhone – дава възможност да добавите различни дизайн елементи, четки, или стикери върху своите снимки.
 • GIMP – Open source платформа за редакция на снимки.
 • Paint.NET – Софтуер за обработка на снимки – един от любимите ми, за съжаление работи само с Windows
 • SumoPaint – Онлайн редактор за снимки, идеален за работа в движение.
 • VSCO Cam – Всеки инфлуенсър ще ви каже, че това приложение е задължително – ако не сте го свалили, време е да поправите тази грешка.

Има още много…

Можете да получите пълния списък с безплатни ресурси – част 1 и 2 на своя имейл.

03

Създайте своя първи уеб сайт

ДИЗАЙН НА УЕБ САЙТ | ОНЛАЙН МАГАЗИН | ОБУЧЕНИЯ

ДРУГИ РЕСУРСИ ЗА ДИЗАЙН | A/B ТЕСТВАНЕ | SEO & АНАЛИЗ

ДИЗАЙН НА УЕБ САЙТ

 • Craft – Безплатен UI плъгин, предназначен за работа със Sketch and Photoshop.
 • InVision – Любимият ми софтуер и абсолютно задължителен, когато започнем да прототипираме уеб сайтове с екипа – дава възможност за коментари и е изключително удобен и подходящ за работа на екипи при отдален достъп, както и като архив на работни процес и етапите, през които е минал уеб дизайна.
 • TETHR – Приложение на InVision за създаване на дизайни за iOS.
 • Figma — Онлайн платформа за виртуални (и не само) екипи, които разработват уеб сайтове.
 • MockFlow – Идеален за бързо скициране на мокъпи в движение.
 • Mockup.io – С негова помощ ще визуализирате мокъпи, предначанени за мобилни устройства.
 • Optimal Workshop – Безплатен софтуер за тестване на потребителското преживяване.
 • Placeit – Изключително богата библиотека с всевъзможни мокъпи, върху които можете да поставите дизайна си и да видите как ще изглежда като краен продукт.
 • Remove.bg – Онлайн инструмент за премахване на фонови изображение – и е български!!!
 • Builtwith – Дава информация за уеб платформата, на която е изграден, който и да е било сайт, който ви интересува, както и какви допълнителни софтуери и приложения ползва, напр. Google Tag Manager, Facebook Pixel, какъв софтуер за ремаркетинг използва или кой софтуер използва за управление на мейл кампаниите си (чудесен помощник за проучване на конкуренцията).
 • Cody House – Безплатна библиотека с HTML, CSS и JS ресурси, вкл. безплатни обучения за фронтенд работа с HTML и CSS.
 • intoDNS – Можете да проверите състоянието на DNS и мейл сървърите с негова помощ.
 • Loader – Подходящ за стрес тестове на приложения и API-та.
 • Moqups – Използва се за мокъпи, wireframe – и и работа с виртуални екипи.
 • NameMesh – Най-добрият инструмент за брейнсторинг на домейни. Една моя тайна, чието място е тук, когато започна да мисля за име за нов продукт или компания, често го използвам, защото никой бранд не е достатъчно гениален, още по-малкото уникален, ако домейните му вече са заети … та отзад – напред, върши работа понякога.
 • Panabee – Също е генератор за домейни и ми е сред любимите.
 • Bust a name и DomainR са последните два генератора на домейни, които ще ви препоръчам.
 • One Page Love – Ресурси, темплейти и елементи за дизайн на лендинг (целеви) страници, подходящи за организирането на ефективна рекламна кампания.
 • WindowResizer – Екстеншън за Google Chrome, с чиято помощ можете да тествате доколко сайтът е риспонсив и как се вижда на различни по размер екрани.
 • Weebly – Безплатна платформа за дизайн и програмиране на уеб сайт, онлайн магазин и маркетинг.
 • Wix – Безплатният план на платформата поддържа сайтове с до 500MB информация – предлага хостинг, drag ‘n’ drop редкатор и мобилна версия на сайта.
 • WordPress.org – WordPress е платформата, върху която е изградено близо 30% от съдържанието в интернет.

ОНЛАЙН МАГАЗИН

COVID помогна на много бизнес организации да осъзнаят ролята на онлайн търговията и колко е важно да продават онлайн своите стоки и услуги. Ръстът в онлайн търговията варира между 60 и 85% за различните пазари, като себестойност това увеличение се равнява на 175 млрд. долара (!!!) само за 2020.

Затова, ако все още нямата онлайн магазин и не сте “продуктовизирали” своите услуги – не губете и миг време. Ако не знаете как, пишете ми – hello@ivatanasova.com – първите 30-минути от консултациите ми са напълно БЕЗПЛАТНИ.

 • Big Cartel – Позиционират се като платформа за артисти, можете да качите и да продавате 5 продукта напълно безплатно. Интерфейсът ѝ е прекрасен и лесен за ползване.
 • Etsy – Etsy стана популярна като платформа за ръчно правени неща, днес в нея може да се откри почти всичко. Конкуренцията е огромна, но с правилната стратегия, можете да постигнете чудеса и няма да ви струва нищо.
 • PayPal – Най-популярният начин за уреждане на онлайн разплащанията.
 • TransferWise – най-предпочитаният от мен начин за получаване и изпращане на пари от чужбина, дава възможност да предоставите валутна сметка или IBAN номер в страна по желание (или нужда) – велика платформа. Може да използвате IBAN кода от TransferWise профила си за изписване върху фактурите, които издавате и да получавате пари директно в българската си сметка, без да плащате чудовищните такси за допълнителни валутни сметки на българските банки или да “товарите” партньорите/ клиентите с илизшни разходи.
 • Square – Можете да използвате Square за продажба през техния сайт, вашия собствен или платформи за онлайн търговия на трети страни. Дава възможност за интеграция с офлайн продажбите и категорично е една от възможностите, които да разгледате.
 • WooCommerce – Най-популярната платформа за оналйн търговия вероятно – предлага интеграция с WordPress, което е прави гъвкава, удобнa и изключително лесна за настройване.
 • GombaShop – Българската платформа за онлайн магазини – първите 14 дни са напълно безплатни, а платените им планове след това започват от 14,50лв на месец, което е почти като да не плащате нищо. Аз имам свой онлайн магазин на платформата и мога да споделя само суперлативи за проекта.
 • OLX – Не забравяйте, че приходите от продажби през Еконт и Спийди се декларират от куриерските фирми директно към НАП и следва да им платите данък печалба. За целта ви е нужен Персонален Идентификационен Код (ПИК), който се издава от НАП и чрез него можете да следите размера на приходите, които да впишете в данъчната си декларация.

ОБУЧЕНИЯ

Единственият недостатък на този списък от платформи с предоставени безплатни онлайн обучения по бизнес, маркетинг, управление на реклама и какво ли още не, е че трябва да можете да говорите английски (или друг западен език), за да се възползвате от тях ефективно.

Ако чуждоезиковата комуникация ви затруднява, можете да се включите в моята “Бизнес клиника ®” – първата група започва през юни, 2021.

 • OpenLearning – Онлайн платформа за обучения, в която можете да намерите курсове, посветени на изкуствения интелект, иновациите, инженерни науки, образование, фасилитиране, дизайн и какво ли още не.
 • Udemy – Най-популярната платформа за онлайн обучения – не случайно пропуснах да ви споделя за всички останали. Често създателите на онлайн курсове в нея пускат безплатен достъп до новите си курсове, с цел насърчаване оставянето на обратна връзка и популяризиране на обучението.
 • Masterclass – Тази платформа е изключение и по никакъв начин не влиза в категорията “безплатни ресурси”, тъкмо напротив. Годишният абонамент за ползването ѝ е около 350лв., но е най-доброто място за обучение, създавано някога. Всеки месец качват нови видеа и лектори, за да можете “да се срещнете” с някои от най-гениалните хора на света, седейки на дивана в хола си. Често лекциите са придружени с електронни книжки и работни материали, вкл.рецепти за готварските майсторски класове.
 • Youtube канала на newtrend.agency (BG) – В него ще откриете откриете поредица от видеа на тема маркетинг, бизнес, организационна стратегия и управление на промяната.

ДРУГИ РЕСУРСИ ЗА ДИЗАЙН

Дори да имате завидни умения в дизайна, никой вече не си губи времето, за да създава всички елементи от съвсем нулата. Долу ще откриете някои от най-добрите платформи и библиотеки, в които да намерите иконки, инфографики, векторни елементи и други, които да използвате за своите проекти.

 • Copy Paste Character – Богата библиотека с безплатни икони, емотикони, символи, форми и стрелки, които можете да copy – paste-нете в документите си или публикации за социалните мрежи.
 • Facebook Emoji – Най-често използваната от мен библиотека с емотикони.
 • Creative Market – Всяка седмица в сайта има нов пакет от безплатни материали – платените им неща също са много добри.
 • Easel.ly – Темплейти за инфографики.
 • Freepik  – Тази библиотека се обновява ежедневно, в нея можете да намерите всичко, буквално всичко.
 • GraphicBurger – Темплейти с мокъпи, вектори елементи, четки за Photoshop и какво ли още не.
 • Piktochart – Библиотека с темплейти за инфографики.
 • Pixel Buddha – Работни материали за професионалисти.
 • Visme – Инфографики, презентации, дизайни за социалните мрежи и дори кратки видеа – тук ще намерите всичко.

A/B ТЕСТВАНЕ

Целта на A/B тестването е свързано с онова “влюбване”, за което споменах в началото на статията. Когато създаваме сайт, дизайн, бизнес или какъвто и да е продукт на творческата ни енергия, всички ние имаме способността “да се опияняваме” от гениалността си и да си вярваме, че това е най-доброто НЕЩО, което човечеството е виждало.

 • A/B Split and Multivariate Test Duration Calculator – Калкулатор с чиято помощ ще изчислите колко време трябва да продължи вашата A/B тестинг кампания, за да се сигурни, че имате нужните ви резултати.
 • A/B Split Testing Significance Calculator – Подобен на първия, но ви отговаря с “да” или “не”, питайки се дали сте тествали достатъчно.
 • Growth Hackers Network – Общност, наброяваща над 150 000 “хакера на растежа” по целия свят, от които можете да научите всякакви съвети за маркетинг на растежа, изграждането на общности, пускането на нови продукти и какво ли още не.
 • PetitHacks – Безплатен нюзлетър с полезни съвети как да увеличите трафика си, как да увеличите продажбите си и как да повишите ангажираността на своите потенциални клиенти.

SEO & АНАЛИЗ

Инвестицията в SEO си заслужава всеки лев и всяка минута. Благодарение на качествения трафик и стратегически генерирани линкове, можете да си осигурите върволица от потенциални клиенти и сделки, без да е необходимо да инвестирате допълнително в реклама.

 • Dead Link Checker – Проверява за счупени линкове в сайта.
 • Google Alerts – Използва се, за да получавате известия при споменава на името ви или бранда на компанията в интернет.
 • Google Analytics – Абсолютно задължителен инструмент за всеки сайт – без него не можете да знаете какво се случва с потребителите ви, качествен ли е онлайн маркетинга и най-вече какво трябва да подобрите.
 • Google Keyword Planner – Най-добрият инструмент, когато планирате Google Ads кампании, но можете да го изпозлвате и за да анализирате тенденциите и да изградите стратегия за текстовото си съдържание и тематика в сайта.
 • Google Optimize – Използва се за оптимизация на потребителското преживяване.
 • Google Pagespeed Insights – Дава ви анализ и препоръки за оптимизиране скоростта на сайта.
 • HotJar – Любимият ми софтуер за създаване на карти на потребителското поведение. Има възможност да записва видео с конверсиите и кликовете върху сайта.
 • Keen.io – Помага за събирането и анализирането на данни – безплатно ползване до 1000 “събития”.
 • Keywordtool.io – Помага за генерирането на т.нар. “ключови думи с дълга опашка”.
 • Marketgoo Free SEO Report – Анализира за технически грешки в сайта, както и ефективността на маркетинга и присъствието в социалните мрежи.
 • Nibbler – Изготвя оценка на дигиталното IQ, базирана на SEO ефективността, присъствието в социалните мрежи и използваните технологии.
 • Pingdom – Измерва скоростта на сайта и предлага подобрения.
 • SEO Site Checkup – Диагностичен тест и инструменти за SEO оптимизация.
 • SimilarWeb – Дава възможност да начуите повече за SEO и маркетинг стратегиите на вашите конкуренти.
 • Smylelytics – Лесна за разбиране визуализация на трафика към сайта.
 • Tableau Public – Позволява лесната визуализация на данни.
 • WordPress SEO by Yoast – Един от най-популярните WordPress SEO плъгини.
 • Moz Keyword Explorer – Още един от популярните WordPress SEO плъгини, който не само ви позволява да оптимизирате сайта си, но и да създавате по-добро съдържание.
q? encoding=UTF8&MarketPlace=DE&ASIN=0241290929&ServiceVersion=20070822&ID=AsinImage&WS=1&Format= SL250 &tag=ivatanasova 21 БЕЗПЛАТНИ ресурси за маркетинг, дизайн, брандинг и бизнес развитие, вкл. шаблон за бизнес план - част 1

Ще завърша първата част с БЕЗПЛАТНИ ресурси с препоръка на книгата на Ранд Фишкин, основателят на MOZ – Lost and Founder. В нея той разказва за предизвикателствата при създаването на технологична компания, от създаването на продукта до фондонабирането, тактики за маркетинг на растежа и лидерството.

Ще подчертая само, че капитализацията на MOZ в момента е за няколко милиарда долара, а годишните приходи на компанията възлизат на над 45 млн.долара.

Книгата е изключително добра, оценката ѝ в GoodReads е 4.4/5 и има над 1500 ревюта.

Очаквайте скоро и част 2 на списъка с безплатни ресурси, посветена на обслужване на клиенти, маркетинг и социални мрежи, повишаване на продуктивността и бизнес развитие.

Ако темата ви е интересна и искате да получавате най-новите материали, ресурси и обучения директно в пощенската си кутия, използвайте формата за абонамент по-долу. Обещавам, няма да ви спамя и няма да ви изпращам досадни съобщения, които ви продават неща, от които нямате нужда – смисълът на абонамента е да поддържаме връзката си топла и да ви бъда полезна.

До скоро,

БЕЗПЛАТНИ ресурси за маркетинг, дизайн, брандинг и бизнес развитие, вкл. шаблон за бизнес план - част 1