маркетинг сайт на годината

Вече повече от седем години са част от маркетинг журито на конкурса “Сайт на годината” и макар всяка година да публикуваме и да коментираме критериите, по които оценяваме участниците, винаги остава отворен въпроса “защо го правя” и “какво всъщност търся”, за да дам висока оценка при журирането.

Обикновено оценката на номинираните сайтове в конкурса “Сайт на годината” отнема около 3-4 дни плътно работа или това са 30-тина часа доброволен труд, еквивалентни на около 4500 евро хонорар. Предвид, че всеки сайт се оценява поне от шестима от най-добрите дигитални експерти в България, които дават оценка, препоръки и правят детайлен разрез и мониторинг на всеки проект, инвестицията от 100лв за участие “се избива” многократно.

Защо пиша този материал обаче? Не за да правя дребни сметки, а защото маркетинг критериите, по които оценяваме са фундаментални.

Често клиенти ми споделят, че се чувстват излъгани и са сменяли по няколко фрийлансъра и партньора, преди да се срещнем, защото не знаят какви са критериите за успешен маркетинг. Е, в “Сайт на годината” сме ги съставили и същите са детайлно изброени по-надолу.

Препоръчвам ви да ги заложите във всеки договор, който подписвате с подизпълнител и да ги заложите като KPI за ефективност и гаранция за парите, които заплащате.

Ако търсите по-детайлен списък, който да засяга също така техническата ефективност на уеб проекта ви и дизайна, можете да прочетете този материали и да си свалите чек-листа за оценка на ефективността.

Как да разберем дали плащаме за добър маркетинг?

Мисията ни е да предоставяме платформа за развитие и подкрепа на българския уеб – агенции, компании, професионалисти, хора амбиции в нашата сфера. Заедно градим среда и общност за по-качествени онлайн услуги за бизнеса и организациите в страната. Вдигаме летвата, даваме добрите примери, показваме, че може хубави проекти и инициативи да се случват и тук, в България. Знаем, че заедно можем повече.

Мисия на конкурса “сайт на годината”

 

Преди всичко съм щастлива да отбележа, че на “присъствието на бизнеса в уеб” масово започна да се гледа сериозно – още помня забележките на доцентите ми в Университета преди 10 години, които коментираха, че “уеб е за забавление”.

Наблюдавам също все по-висок професионализъм по отношение на детайлите, рекламните кампании стават все по-интересни, разширява се медийния микс и използваните рекламни канали в рамките на една кампания. Реализираните проекти са на световно ниво, а все повече западни компании отварят свои офиси в страната, не само защото интернет връзката в България е изключително бърза и стабилна, но и защото професионалните умения на уеб експертите ни са на изключително високо ниво.

Когато обсъждаме ефективността на една маркетинг кампания, аз се интересувам от три неща – креативност, ефективност и устойчивост и това са моите топ три приоритета, които опреелят оценката на всеки кандидатствал за наградата на BGweb.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

Маркетинг критерии за оценка в “Сайт на годината”

 

Критериите за оценка Сайт на годината 2021: Маркетинг са разработени на поредица срещи между журиращите и след дискусии и преценка за най-важните елементи от онлайн присъствието за сегмент “Маркетинг” – разглеждайте ги като задължителен чек лист за ефективно приложен маркетинг, независимо дали участвате в “Сайт на годината” или не.

 

Маркетинг критерий #1:

Ясно да представя компанията/организацията и да има ясна маркетинг цел, като изискванията за отлична оценка са:

 • IСайтът да дава оптимална представа за компанията/организацията'
 • IДа е ясен маркетинг фокуса/целта;
 • IЯсно да се представя предлагания продукт/услуга.

Маркетинг критерий #2

Да има ясни основни цели за типовете потребители в даден момент и да са налице ясни потребителски пътеки. Изисквания за отлична оценка:

 • IСайтът да осигурява постигането на целите на типовете потребители на етапите на взаимоотношения с компанията;
 • IСайтът да включва отлично изградени потребителски пътеки.
 • IДа има заложена структура и съдържание, които да дадат ясни маркетинг сигнали, включително за постигане на целите.
 • IСъздадената структура и съдържание “по дизайн” осигуряват наличие на сигнали за постигане на маркетинг целите на сайта (например има ясни секции, в които потребителите се самосегментират на база на посещение и/или консумирано съдържание и дължина на потребителската пътека – нови потребители, заинтересовани потребители, ценово-чувствителни, advocates и пр.).
 • IДа има ясни елементи (страници, бутони, форми и т.н.), указващи дали 100% таргет потребителите извършват 100% планираните действия с цел постигане 100% целите на сайта (на точните места да има точните конкретни елементи като подаване на форма за заявка, бутон за покана на други потребители да подкрепят например каузата, записване за актуални оферти, създаване на профил за последващи посещения и т.н.)

Маркетинг критерий #3

Да са налице всички условията за качествен трафик, предвид целите на сайта. Изисквания за отлична оценка:

 • IДа са налице нужните изисквания за видимост на сайта в търсещите машини;
 • IДа са налице характеристики за привличане, ангажиране и задържане на таргет потребителите, предвид целта на сайта;
 • IДа са налице нужните инструменти за таргетиране и за ремаркетиране на таргет потребителите, предвид целта на сайта.

Маркетинг критерий #4

Да има качествено визуално съдържание. Изисквания за отлична оценка:

 • IИзползвани са оптималните видове визуално съдържание, съобразно целите на сайта и създадените потребителски пътеки;
 • IНалице е отлично визуално съдържание според целите на сайта в съответните секции/елементи
 • IВизуалното съдържание да е консистентно с текстовото съдържание и да подсилва основната комуникация.

Маркетинг критерий #5

Да има качествено текстово съдържание. Изисквания за отлична оценка:

 • IДа e налице отличен копирайтинг (тип съдържание, стилистика, заглавия, текст) според целите на сайта в съответните секции/елементи. Ясно описани стойностно предложение и USP (Unique Sale Points – Изключително предложение за продажба);
 • IИзпълняване на целите за създаване на познание и убеждение за покупка.
 • IДа е налице безпогрешен правопис.

Бонус критерии

Прилага се маркетинг автоматизация, когато такава е приложима и добавена стойност, която сайтът носи на потребителя.

 • IКогато е приложима маркетинг автоматизация – такава да е правилно приложена.
 • IЧат ботове – в профила на социалните мрежи, сайта и където и приложимо.
 • IНаличие на допълнителни образователни и безплатни ресурси, напр. блог, подкаст, електронни книги, онлайн обучения и други, които спомагат за повишаване информираността на потребителя.

Всички критерии за оценка и възможност за кандидатстване в сайт на годината, ще откриете в сайта – https://bgweb.bg/

sait na godinata marketing bgweb Препоръки от журито в конкурса "Сайт на годината" за успешен маркетинг подход в уеб

Ivelina Atanasova – Genchev